Nasterea domnului – sarbatoarea de Craciun

craciun, nasterea domnului

Conform Bibliei, vazand ca oamenii sunt chinuiti de diavol, Dumnezeu l-a trimis pe Arhanghelul Gavriil sa prevesteasca Fecioarei Maria nasterea Domnului. Acesta a spus Nascatoarei de Dumnezeu: “Bucura-te ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine”. In acest fel Iisus Hristos a luat forma in preacuratul pantec al Fecioarei.

Dupa noua luni de la zamislire cezarul August a dat lege ca toata lumea sa se inscrie. Iosif impreuna

cu Fecioara Maria au venit si ei la Bethleem pentru a se supune legii lui August. Cand i-a venit sorocul Nascatoarea de Dumnezeu nu a gasit casa unde sa nasca si astfel a intrat intr-o pestera saraca unde a nascut pe Domnul Iisus Hristos. Maica Domnului si-a infasat pruncul si l-a culcat in ieslea vitelor pentru a-i tine de cald.

Traditii si obiceiuri ortodoxe de Craciun

1. Ajunul Craciunului

Conform calendarului ortodox ajunul Craciunului este pe data de 24 Decembrie si simbolizeaza sarbatoarea lui Mos Ajun. In unele parti ale tarii in aceasta zi se taie porcul si nu in timpul postului pentru a nu strica vreun vas din care se mananca mancare de post cu carne de porc.

Citeste si:  Black Friday, ziua marilor reduceri

2. Colindele de Craciun

Copiii merg cu colindul incepand cu data de 24 Decembrie si primesc recompense in bani si bunatati in functie de puterile si bogatiile fiecarei gazde. Cantecele de colind sunt de cele mai multe ori reinterpretari ale unor ritualuri pagane care intre timp au fost modelate si amestecate cu reinterpretari religioase.

Traditia colindului se petrece de regula seara sau noaptea, iar colindatorii sunt invitati in casa sau curte pentru ca aduc sanatate si prevestesc un an bogat. Cei ce colinda sunt recompensati cu bani, nuci, mere, covrigi si alte bunatati in functie de avutiile fiecarei gazde.

3. Cantarile bisericesti

In ajunul Craciunului se citesc Ceasurile Imparatesti si se savarseste liturghia de seara. Vesperoliturghia Sf. Vasile cel Mare. La slujbe se citesc profetii din Vechiul Testament despre Nasterea Domnului Iisus Hristos.

Gospodarii se trezesc foarte de dimineata si fac focul in casa, iar cu o ramura unui pom din gradina jaruiesc jarul in timp ce spun:

„Buna dimineata lui Ajun!
C-a venit intr-un ceas bun
Sa ne-aduca: porci grasi si unturosi
Si oamenii sanatosi;
Vacile cu vitei, oile cu miei, scroafele cu purcei, clostile cu pui, gainile cu oua
La anul si la multi ani!”

4. Pomul de Craciun

In data de 24 din calendarul ortodox se impodobeste bradul de Craciun care aduce noroc, viata lunga si prospera, fertilitate si bucurie. Traditia spune ca bradul impodobit indeamna lumea sa fie mai buna si familia sa se apropie. In seara de Craciun, mos Craciun aduce copiilor cuminti dulciuri si cadouri pentru a recompensa faptele bune de peste an.

Citeste si:  Ciocolata personalizată - un cadou corporate inedit și delicios

In traditia romaneasca si in special la sate obiceiul impodobirii bradului este unul prezent la nunti si la moartea persoanelor tinere simbolizand o comuniune cu natura. Acest obicei este inca din vremea dacilor. Bradul este pinul vietii care se regaseste foarte des in arta si traditia populara.

Tot in ziua de Craciun are loc si pomenirea inchinarii magilor

Traditia spune ca in vremurile de demult un prezicator pe nume Valaam, a spus „Va rasari o stea din Iacob si va zdrobi capeteniile Moabului”. Aceasta prezicere a ajuns la cei 3 magi care au observat steaua care mergea de la miazanoapte la miazazi, au recunoscut semnul nasterii marelui imparat.

Au intrebat la Ierusalim: „Unde este Imparatul iudeilor, Cel ce S-a nascut, ca am vazut steaua Lui si am venit sa ne inchinam Lui?”. Aceste cuvinte au ajuns la urechile imparatului Irod care i-a chemat pe magi la el si le-a dat ordin sa ii spuna unde este imparatul cautat pentru a-l ucide.

Steaua a calauzit calea magilor pana au gasit pe Hristos Domnul. Au ingenunchiat si au adus daruri si vazand ca El este Imparatul nu L-au mai tradat lui Irod.

Despre Craciun si nasterea Domnului