Rezumat:
Rusaliile sau Pogorarea Sfantului Duh se serbeaza la o data variabila, respectiv 50 de zile de la Duminica Pastelui, iar in 2018 pica in ziua de duminica, 27 mai.
Cincizecimea, Rusaliile sau pogorarea Sfantului Duh fac referire la trecerea lucrarii de mantuire a Lui Hristos in oameni, prin umanitatea Mantuitorului. La aceasta data, Sfantul Duh s-a pogorat asupra apostolilor, pentru fiecare in mod distinct sub chipul unor limbi de foc iar cei care au ascultat predica apostolilor si s-au botezat au dat nastere Bisericii.
Astfel, Biserica ii cuprinde astazi pe toti cei care prin mirungere, euharistie si in primul rand botez s-au incorporat intru Hristos devenind lucratori impreuna cu preotii pentru mantuirea lor, a fiecarora.
„Iar cand a sosit ziua Cincizecimii, erau toti adunati impreuna in acelasi loc. Si din cer, fara de veste, s-a facut vuiet, ca de suflare de vant ce vine repede si a umplut toata casa unde sedeau ei. Si li s-au aratat, impartite, limbi ca de foc si au sezut pe fiecare dintre ei. Si s-au umplut toti de Duhul Sfant si au inceput sa vorbeasca in alte limbi precum le dadea lor Duhul a grai” (Fapte 2, 1-13)
Actul de pogorare a Sfantului Duh este un act prin care Sfantul Duh continua lucrarea lui Hristos in lume iar Biserica este opera sa.
Obiceiuri de Rusalii
In traditie populara, rusaliile sunt creaturi fantastice malefice, asemanatoare ielelor care umbla prin vazduhuri in ziua a 25 de dupa Pasti, sau ziua de Strat de Rusalii. Aceste duhuri fac rau oamenilor care nu respecta zilele speciale de Rusalii, pocindu-i, schimonosindu-i sau innebunindu-i.
Astfel, traditia dicteaza ca in zilele de miercuri de la Stratul de Rusalii pana la Duminica Mare sa se arboreze in porti ramuri verzi de tei, pentru protectie.
Traditia populara spune ca sufletele mortilor care parasesc mormintele in Joia Mare, zboara libere pentru o perioada de exact 50 de zile dupa care se intorc in lumea Cealalta in sambata Rusaliilor.
Ritualurile efectuate in aceasta zi sunt savarsite pentru a facilita intoarcerea sufletelor fara probleme.
De Rusalii se dau pomana vase, cani, strachini de lut sau de lemn impodobite cu flori si umplute de obicei cu lapte, vin sau apa. Au loc ritualuri de pomenire in cimitire unde mormintele se curata si se impodobesc.
La portile cimitirului se intind mese pline cu colaci si vin, impodobite cu flori si verdeata. Au loc slujbe oficiate de preotul local dupa care ofrandele sfintite se daruiesc.