Dermatita atopica este o afectiune cutanata comuna, cronica, recidivanta si inflamatorie. Termenul „dermatita” deriva din cuvantul „derma” din greaca, care inseamna piele, si „itis”, ceea ce inseamna inflamatie. Dermatita si eczema sunt adesea folosite cu sensuri sinonime, desi termenul de „eczema” este uneori rezervat pentru manifestarea acuta a bolii.
Simptomele pe care le are dermatita includ: inflamatia, umflarea, mancarimea, senzatia de arsura si roseata. Dermatita severa poate produce, de asemenea, blistere, cruste etc.
Cauzele afectiunii pot consta in: reactia alergica, anumite conditii de mediu, iritatie a pielii, acumularea de toxine in organism, deficiente nutritionale si genetica. Persoanele care au pielea subtire sau uscata sunt mai predispuse la dermatita.
Riscul de a dezvolta dermatita este cu mult mai mare la persoanele cu antecedente in familie. Ca atare, dermatita este o boala genetica complexa care rezulta din mai multe interactiuni gene-gena si gene-mediu.
Aspectul leziunii in cazul dermatitei nu difera de alte eczeme, de exemplu eczemele de contact. In consecinta, abordarea diagnosticului se bazeaza pe alte caracteristici, cum ar fi distributia eczemelor, precum si caracteristicile asociate ale pacientului.
Tratamentul dermatitei
Dermatita nu este vindecabila si multi pacienti vor experimenta o evolutie cronica a bolii. In consecinta, cand vine vorba despre tratament dermatita atopica, primul obiectiv se refera la prevenire iar al doilea obiectiv se refera la tratamentul propriu zis. Prevenirea este cel mai bine realizata prin incercarea de a se reduce uscarea pielii, in principal, prin utilizarea zilnica a cremelor sau emolientelor de hidratare, si prin evitarea anumitor iritanti specifici si nespecifici.
Atunci cand uscaciunea pielii este redusa, riscul ca pielea sa se infecteze va scadea. Evitarea bailor lungi si fierbinti previne uscarea pielii. Reducerea iritatiei este justificata atunci cand apare o dermatita reala sau cand se agraveaza o eczema usoara. Dermatita intr-o forma severa necesita tratament medical de multe ori sub forma de creme de corticosteroid. In plus fata de tratamentul local, dermatitele severe acute sau cronice necesita deseori medicamente imunosupresoare sistemice sau fototerapie (ultraviolete, lumina UV).
Corticosteroizii topici reprezinta principalul mijloc de tratament al dermatitei moderate pana la severa, atat la copii, cat si la adulti. Corticosteroizii sunt grupati ierarhic in diferite clase, pe baza abilitatilor lor vasoconstrictive. Pentru a putea fi alese cu usurinta sunt impartite in patru clase: preparate usoare, moderate, puternice si foarte puternice.
De asemenea, tratamentul cu lumina UVB cu banda ingusta este deosebit de potrivit pentru tratarea adultilor cu dermatite in forma recalcitranta.