1 Decembrie – Ziua Nationala a Romaniei

1 Decembrie - Ziua Nationala a Romaniei

In ziua de 1 se celebreaza pomenirea Sfantului Prooroc Naum al carui nume inseamna odihna, pricepere sau minte. Sfantul Prooroc Naum a trait cu 460 de ani inaintea Mantuitorului Hristos si a proorocit dupa Ioan si a facut minuni in cetatea Ninivei. A prevestit dezastrul cetatii si a murit in pace ingropat in pamantul lui.

Conform calendarului ortodox, 1 Decembrie este pomenirea Cuviosului Filaret Milostivul si pica intr-o zi de vineri.

Cuviosul Filaret a trait pe vremea imparatilor Constantin si Irina in anul 780. Era din tara Paflagonilor, fiul lui Ana si Gheorghe. Din cauza diavolului a ajuns sa saraceasca pana cand nu avea nici hrana cea de toate zilele, insa Dumnezeu nu l-a lasat sa se zbata in lipsa. Fiul imparatesei Irina s-a casatorit cu nepoata Sfantului Filaret, iar acesta a fost cinstit cu sarcina de consul si a ajuns stapan pe bogatii pe care le-a impartit cu saracii.

Cand fericitul Filaret a simti ca trebuie sa plece catre Hristos si i se apropie sfarsitul, acesta a chemat toate rudele sale si le-a prezis ce are sa se intample.

Sfaturile sale merita pomenite:

„Sa nu uitati, fiilor si rudeniilor, iubirea de saraci. Sa cercetati pe cei bolnavi si pe cei din inchisori. Sa aparati pe vaduve si pe orfani. Sa nu poftiti lucrurile altora. Sa nu lipsiti de la slujbele si liturghiile bisericii. Sa nu incetati de a face ceea ce m-ati vazut pe mine facand”.

Citeste si:  Top moduri de a parea mai inteligent decat esti

Pomenirea Sfantului Mucenic Anania Persul in calendarul ortodox

Data de 1 Decembrie coincide si cu pomenirea Sfantului Mucenic Anania din Avril, cetate Persiei. A fost chinuit si pedepsit pentru credinta sa in Iisus, iar cand i-a venit sfarsitul a spus: „Vad o scara ce ajunge pana la cer. Vad inca si niste tineri cu chip luminat, care ma cheama si-mi spun – Vino cu noi si te vom duce in cetatea cea plina de lumina si de veselie de negrait.”

1 Decembrie ziua nationala a Romaniei

Data de 1 Decembrie a fost adoptata ca zi nationala pe data de 31 iulie 1990 prin legea nr. 10. Alegerea zilei de 1 decembrie ca zi nationala face trimitere la unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania in anul 1918. Prima sarbatoare a zilei nationale pe data de 1 decembrie din calendarul ortodox a fost in 1990 la Alba Iulia.

Ziua Nationala a Romaniei este serbata prin parade in intreaga tara si evenimente artistice. In capitala defilarea de 1 Decembrie are log in Piata Constitutiei.

Tot in ziua de 1 Decembrie a calendarului ortodox este si Pomenirea Sfantului Antonie cel Nou, pomenirea Sfantului Onisim, arhiepiscopul Efesului si a sfintilor Anania si Solohon, arhiepiscopii Efesului.

Despre Ziua Nationala a Romaniei

Salvează