Cand am nevoie de un fierastrau pendular?

onlinesSpre deosebire de polizorul unghiular, fierastraul pendular nu este o unealta atat de prezenta in micile ateliere de acasa. Daca nu esti pasionat de scule, cel mai probabil ai acasa doar un flex si o bormasina.

Pendularul si flexul sunt asemanatoare in sensul ca executa acelasi tip de operatiune si anume, taierea. Daca in cazul flexului vorbim despre o taiere grosiera in metal (materiale groase si dure in general), un fierastrau pendular isi doveste utilitatea atunci cand ai de efectuat lucrari de precizie in materiale precum: lemn, MDF, PAL, plexiglas. E adevarat ca poti sa folosesti un pendular si pentru a taia foi subtiri de aluminiu, dar daca ai nevoie de precizie cel mai bine este sa folosesti un fierastrau circular.

Atunci cand vrei sa iti cumperi un fierastrau pendular, acesta mai este cunoscut si sub denumirea de fierastrau vertical, e bine sa fii atent la:

  • Puterea motorului: in functie de tipul de material si de precizie, ideal ar fi sa aiba cel putin 700 W (daca e vorba de lucrari care necesita o taietura mai pretentioasa), dar pentru lucrarile mai putin pretentioase sunt de ajuns 500 W. In cazul in care iei in calcul achizitionarea unui fierastrau pendular cu acumulator e important sa aiba motor fara perii (este mai scump, dar si mult mai fiabil, ceea ce inseamna ca investitia se amortizeaza in timp);
  • Viteza de taiere: ca sa se poata plia pe particularitatile fiecarui tip de material in parte;
  • Unghi de taiere la 45 grade: ajustarea cu usurinta a panzei de taiere;
  • Schimbare rapida a accesoriilor;
  • Functie de pendulare: inseamna de fapt ca fierastraul are o viteza mai mare de taiere, mai exact, rola de ghidare a panzei impinge panza in material in timpul taierii. In traducere libera inseamna ca materialul este taiat mai repede, dar precizia este mai mica si, implicit, taietura este grosiera;
  • Functie de suflare: vizualizare mai buna a zonei de lucru;
  • Adaptor pentru aspirator si protectie impotriva spanului pentru ca reziduurile ramase sa fie colectate cu precizie cat mai mare de aspirator, adaptor/sabot antialunecare ca sa puteti efectua debitari fine pe suprafete care necesita ceva mai multa atentie (cum ar fi palul melaminat);
  • Talpa din aluminiu acoperita cu protectie din plastic (utila pentru atunci cand lucram cu materiale mai pretentioase), de obicei protectia se poate da jos atunci lucram cu materiale mai aspre.
Citeste si:  Skopelos, bijuteria din inima Sporadelor

Care este diferenta dintre un fierastrau sabie si un fierastrau pendular?

Fierastraul sabie se foloseste la taierea grosiera, inclusiv pentru demontari (taierea cuielor din scanduri) sau toaletarea copacilor si este mult mai puternic decat un pendular.

Fierastraul pendular se foloseste la taierea in curba, taierea cu precizie (forme cu diferite colturi), dar si la taierea in linii scurte si drepte.

Din pacate, pentru fiecare tip de taiere, ai nevoie de fierastraul dedicat, daca lucrezi constant cu acest tip de materiale, nu o sa ti se mai pare o problema, din contra, o sa incepi sa investesti in scule de calitate care se pliaza perfect pe nevoile tale.