Sarbatori legale si religioase in calendarul ortodox, cu cruce rosie

sarbatoriNotiunea de calendar vine de la cuvantul de origine latina kalendae care inseamna a chema, a convoca. Prin acest cuvant romanii indicau prima zi a lunii cand toti cetatenii erau convocati la adunarea publica pentru a li se face cunoscute diverse lucruri de interes public.

Primele calendare s-au nascut din nevoia oamenilor de a isi fixa in timp sarbatorile religioase. Calendarele s-au bazat pe miscarea astrelor pe cer in special a lunii si a soarelui, care conform Scripturii au fost pusi pe cer de catre Dumnezeu pentru a deosebi timpurile anului, zilele si anii.

In traditia populara, luna ianuarie poarta denumirea de Gerar. In aceasta luna, ziua are 10 ore si noaptea 14 ore. Pentru crestinii ortodocsi, prima luna a anului este marcata de sarbatori de mare importanta incepand chiar cu boboteaza care este sarbatorita pe data de 6 ianuarie, urmata de Soborul Sf Proroc Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului in Sambata dupa Botezul Domnului, pe 7 ianuarie.

Sarbatori legale si religioase in luna ianuarie:

In traditia populara, luna Februarie poarta denumirea de Faurar. In aceasta luna ziua are 11 ore iar noaptea 13 ore. Desi este o luna scurta, luna februarie ofera numeroase prilejuri de sarbatoare si rugaciune pentru credinciosi.

In traditia populara, luna Martie este luna lui Martisor. In aceasta luna ziua si noapte sunt egale, avand fiecare 12 ore. Inceperea sfantului Post este marcata cu o data diferita, de la an la an, in functie de data la care urmeaza sa fie sarbatorite Sfintele Pasti.

In martie se sarbatoreste:

In traditie populara, luna Aprilie poarta numele de Prier. Este luna in care se considera ca primavara invinge iarna iar ziua are 13 ore, noaptea 12 ore.

Sarbatori legale si religioase in luna aprilie:

In traditie populara luna Mai este considerata luna florilor, in care totul prinde culoare si de aceea este numita Florar. In aceasta luna ziua are 14 ore iar noapte 10 ore. In calendar ortodox 2017 luna Mai marcheaza sarbatoarea cu cruce rosie, Inaltarea Domnului.

Sarbatori legale si religioase in luna mai:

In traditia populara, luna iunie este numita Ciresar, fiind luna in care se coc ciresele. In aceasta luna, ziua are 15 ore si noaptea doar 9 ore. In calendarul ortodox aceasta este o luna marcata de sarbatori importante si prilej de rugaciune pentru credinciosi. Iar luna iunie se sarbatoreste Sf Treime, sarbatoare cu cruce rosie.

In luna iunie sarbatorim:

Luna Iulie este denumita in mod traditional luna lui Cuptor, considerata cea mai calduroasa a anului. In aceasta luna, ziua are 14 ore iar noapte 10 ore.

Sarbatori religioase din luna iulie:

Luna August este numita in traditie populara Gustar, nume inspirat de la gustul poamelor pamantului lasate de Dumnezeu pentru a bucura credinciosii. In aceasta luna, ziua are 13 ore iar noaptea are 11 ore. Luna August in calendarul Ortodox este luna de post si rugaciune. Pe data de 6 august are loc sarbatoarea cu cruce rosie Schimbarea la Fata a Domnului cu dezlegare la Peste iar pe data de 15, sarbatoare cu cruce rosie Adormirea Maicii Domnului. Pe data de 29 august in calendar este marcata sarbatoarea cu cruce rosie Taierea Capului Sf Prooroc Ioan Botezatorul si Sf cuv Teodora, dezlegare la ulei si vin.

Sarbatori din august:

In cultura populara luna septembrie este denumita Rapciune, de la culesul viei. In aceasta luna, ziua si noaptea sunt egale, fiecare cate 12 ore. Inceputul de septembrie este prilej de mare sarbatoare pentru credinciosii ortodocsi, serbandu-se Nasterea Maicii Domnului.

Luna Octombrie, numita in traditie Brumarel este prima luna in care bruma incepe sa acopere pamantul. In aceasta luna, ziua are 11 ore si noaptea 13.

Denumita Brumar in traditia populara, luna Noiembrie este luna in care toamna face loc iernii. In aceasta luna ziua are 10 ore si noaptea 14 ore. Conform calendaruluio ortodox, o importanta sarbatoare a lunii noiembrie se serbeaza anual pe data de 8, Soborul Sf Arhangheli Mihai si Gavriil si al tuturor cerestilor puteri. Tot in luna noiembrie, pe data de 21 este zi de post negru pentru sarbatoarea Intrarea in Biserica a Maicii Domnului.

Luna Decembrie poarta in traditie populara numele ocrotitorului Romaniei si este numita astfel Undrea sau Andrea. Este luna in care ziua are 9 ore si noaptea 15 ore. Luna Decembrie este una dintre cele mai fericite luni in traditia crestin ortodoxa pentru ca incepe cui sfatul Nicolae pe 6 decembrie, iar calendarul ortodoxiei marcheaza pe data de 25 decembrie Nasterea domnului. A doua zi de Craciun se serbeaza Soborul Maicii Domnului iar a Treia Zi de Craciun, Sf Ap. Intaiul Mc. Si Arhid. Stefa; Sf. Cuv Teodor Marturisitorul.

Sarbatori cu cruce rosie si legale in luna decembrie:

Cele patru mari posturi de peste an in calendarul ortodox

1. Postul Sfintelor Pasti: Luni, 27 februarie – Sambata, 15 aprilie

2. Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel: Luni, 12 iunie – Miercuri, 28 iunie

3. Postul Adormirii Maicii Domului: Marti, 1 august – Luni, 14 august

4. Postul Nasterii Domnului : Miercuri, 15 noiembrie – Duminica, 24 decembrie

Nu se fac nunti in urmatoarele perioade din 2017:

– in principalele posturi si in zilele de post de peste an, asa cum sunt ele marcate in calendarul ortodox;

– pe datele de 1 și 2 februarie; 24 și 25 mai, 3-5 iunie; 15 august; 13 și 14 septembrie pentru ca acestea sunt zilele Praznicelor Imparatesti ( si zilele din ajunul acestora);

– in perioada dintre Duminica lasatului sec de carne si Duminica Sfatului Apostol Toma, respectiv 20 februarie – 23 aprilie;

– in postul de pe 12-28 iunie al Sfintilor Apostoli Petru si Pavel;

– in perioada 1-14 august pentru postul Adormirii Maicii Domnului;

– in postul 15 noiembrie-24 decembrie Nasterea Domnului;

– in perioada 25 decembrie-6 ianuarie de la Craciun si pana la Boboteaza.

Nu se fac parastase dupa calendarul ortodox

– in zilele marcate cu cruce rosie si in preziua celor 12 praznice mari imparatesti;

– in perioada saptamanii branzei;

– in perioada Postului Mare doar sambata;

– in saptamana mare;

– in perioada saptamanii luminate;

– in perioada dintre Nasterea si Botezul Domnului.

Zi aliturgice din calendarul crestin ortodox

Nu se va savarsi Sfanta Liturghie in urmatoarele zile:

– miercurea si vinerea din perioada saptamanii branzei (dinaintea Postului Mare)

– lunea si martea din cea dintai saptamana a Postului Mare

– in Vinerea Mare

Important de retinut pentru toti credinciosii

– cele mai importante perioade de peste an sunt Saptamana Mare si Saptamana Luminata, in care fiecare zi este sarbatoare de seama;

– Lunea Rusaliilor este o zi inchinata in orice Biserica Ortodoxa Sfantului Duh;

– slujba pentru sfiinti care se serbeaza in Saptamana Patimilor, va fi savarsita a doua zi de Pasti si in urmatoarele zile in functie de numarul de sfinti de praznuit.

Zile si sarbatori legale in care nu se lucreaza in 2017

Anul Nou; – 1 si 2 ianuarie (duminica si luni)

Prima si a doua zi de Pasti; – 1 si 2 mai (duminica si luni)

Ziua Unirii Principatelor Romane, sarbatoare nationala; – 24 Ianuarie (marti)

Ziua internationala a muncii; – 1 mai (luni)

Prima si a doua zi de Rusalii; – 19 si 20 iunie (duminica si luni)

Adormirea Maicii Domnului; – 15 august (marti)

Sfantul Apostol Andrei; – 30 noiembrie (joi)

Ziua Nationala a Romaniei; – 1 decembrie (vineri)

Prima si a doua zi de Craciun. – 25 si 26 decembrie (luni si marti)

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează