Dieta Macrobiotica face parte din topul celor mai bune diete pentru slabit, fiind o dieta care adopta un stil de viata sanatos, avand la baza un plan de nutritie natural si organic imbinat cu latura spirituala. Daca alegeti dieta microbiotica trebuie sa stiti in primul rand ca aceasta implica un regim de hrana sanatos, cu limite si totusi fara, dar care are la baza o serie de alimente indicate spre consum unde cantitatea, asocierea si modul de preparare este stabilit de fiecare om in parte, asa cum simte fiecare necesitatile organismului sau.
Cuvantul macrobiotic provine din limba greaca si inseamna “viata minunata” sau “viata lunga”.
Originara din Japonia si infiintata de George Oshawa, un filozof care dorea sa gaseasca un regim sanatos care sa vindece bolile si totodata sa le previna, el insusi find bolnav, a descoperit principiul acestei diete macrobiotice de a combina invataturile budismului Zen cu o dieta vegetariana in stil occidental. Astfel ca ideea de baza este de a comsuma alimente ce contin in mod egal energiile ying si yang, cum ar fi cerealele, pestele si unele alimente, cu conditia ca toate sa provina direct din natura, nemodificate, neprelucrate. Alimentele yin sunt mai dulci, iar cele yang sunt mai sarate.
Desi nu a fost dovedit stiintific, se presupune ca o dieta macrobiotica, ce contine alimente nutritive si sanatoase, poate proteja impotriva cancerului si a altor boli cronice.
Plan alimentar pentru dieta macrobiotica:
Cei care urmeaza dieta macrobiotica ar trebui sa manance alimente naturale cultivate pe plan local, preparate si consumate in mod traditional, cum ar fi prin fierbere, coacere sau preparate la abur. In meniurile dietei macrobiotice pot fi incluse cereale integrale, legume, seminte, soia, peste si fructe. Este permis consumul oricarui tip de aliment care se potriveste nevoilor unei persoane.
Planul dietetic este in esenta unul vegetarian, care permite sa se manance peste sau carne doar ocazional. Alimentele se vor mesteca incet, bine si vor fi consumate in starea lor naturala. Nu sunt recomandate alimentele procesate. Vor fi excluse carnea si lactatele bogate in grasimi, zaharurile, cafeaua, ceaiurile, bauturile cofeinizate, alcoolul, faina rafinata, condimentele foarte iuti, produsele chimice si conservantii, carnea de pasare, cartofii si dovleceii.
Din meniurile zilnice ar putea face parte anumite fructe si legume, cum ar fi rosiile, vinetele, ardeii, insa numai in cantitati limitate. Alimentele excluse se considera a fi hiperstimulante sau prea concentrate si prin urmare nu sunt capabile sa ofere un echilibru organismului.
Dieta macrobiotica tipica trebuie sa contina:
– cereale integrale – in mod special orez brun – 50-60%
– legume (si alge marine) – 25-30%
– fasole – 5-10%
– peste, nuci, seminte, fructe, supa miso – 5-20%
– supa (preparata din ingredientele de mai sus) – 1-2 cesti pe zi.
– Se vor bea 1-2 castroane de supa pe zi.
– Cerealele integrale ar trebuie sa reprezinte de obicei intre 50-60% din totalul fiecarei mese. Cerealele integrale ar putea include orezul brun, grau, mei, secara, porumb, hrisca si alte cereale integrale. Fulgii de ovaz, pastele, painea, produsele de patiserie si alte tipuri de fainoase pot fi consumate doar ocazional.
– Legumele vor insuma 25-30% din aportul alimentar de zi cu zi. Pana la o treime din legume pot fi crude. In caz contrar, legumele vor fi fierte, gatite la abur sau coapte.
– Fasolea (indiferent de soiul de fasole) si tofu vor alcatui 10% din cantitatea produselor alimentare consumate zilnic.
– Dintre produsele de origine animala este permis sa se manance o cantitate mica de peste sau fructe de mare, de mai multe ori pe saptamana. Carnea de porc, vita, pasare, ouale si lactatele vor fi evitate. Pestele sau fructele de mare pot fi condimentate cu wasabi, hrean sau mustar, pentru a ajuta la detoxifierea organismului, ca urmare a efectelor pe care le pot avea asupra acestuia pestele sau fructele de mare.
– Fructele achizitionate de la producatorii locali se vor consuma de mai multe ori pe saptamana. Printre fructele permise se numara: merele, perele, piersicile, caisele, strugurii, fructele de padure, pepenele galben, dar si alte fructe. Fructele tropicale, cum ar fi mango, ananasul si papaya ar trebui sa fie evitate.
– Deserturile se vor lua cu moderatie (de aproximativ doua-trei ori pe saptamana) si sunt recomandate mai ales persoanelor care au o stare buna de sanatate. Pot fi consumate alimentele care sunt in mod natural dulci (cum ar fi sucurile de fructe), dar si indulcitorii naturali, cum ar fi siropul de orez sau malt. Vor fi excluse zaharul, mierea, melasa, ciocolata sau alte tipuri de produse dulci sau indulcitori.
– Uleiul folosit pentru gatit este, de obicei, uleiul nerafinat. Unul din cele mai folosite este uleiul negru de susan, dar si uleiul de porumb si cel din seminte de mustar.
– Seminte si nuci vor fi incluse cu moderatie in cadrul dietei. Pot fi usor prajite si sarate cu sare de mare.
– Condimentele permise sunt: sarea de mare, otetul de orez brun, radacina rasa de ghimbir, muraturi, seminte prajite de in, praz, etc.
Precautii ale dietei macrobiotice:
Dieta macrobiotica este considerata de unii nutritionisti a fi prea restrictiva. De asemenea, se presupune ca aceasta priveaza organismul de anumiti nutrienti, cum ar fi proteinele, vitamina B12, fier, magneziu si calciu. Lipsa de energie poate fi consecinta consumului insuficient de proteine.
Dieta macrobiotica nu trebuie urmata de femeile insarcinate sau de cele care alapteaza, intrucat este posibil ca unele versiuni sa nu ofere anumiti nutrienti pentru dezvoltarea si cresterea normala a copilului.