Ce sunt bujiile incandescente, cum și când trebuie schimbate?

Ce sunt bujiile incandescente, cum și când trebuie schimbateO bujie incandescentă este un element de încălzire care este utilizat la motoarele diesel pentru a împiedica gelificarea combustibilului la temperaturi scăzute. Ștecherul este compus dintr-un element de încălzire care este filetat în vârful ștecherului. Când motorul funcționează, acesta încălzește bujia la aproximativ 800 de grade Celsius, ceea ce împiedică gelificarea combustibilului. Bujiile incandescente se încălzesc prin încălzire prin rezistență, ceea ce înseamnă că se încălzesc prin conducerea curentului electric, mai degrabă decât prin arderea combustibilului.

Bujiile incandescente funcționează prin menținerea unei temperaturi mai ridicate în camera de ardere prin reflectarea căldurii înapoi în camera de ardere. Acest lucru ajută mașina să ardă combustibilul mai bine, deoarece eficiența este îmbunătățită. Pe măsură ce combustibilul arde, acesta produce frecare între aer și combustibil, căldură și presiune. Această energie termică care este generată nu se pierde, ci este eliberată sub formă de căldură reziduală în sistemul de evacuare.

Cum ne dăm seama că bujiile incandescente nu funcționează optim?

Bujiile incandescente ale motorului dumneavoastră, fabricate din cupru si fier,  sunt o parte importantă a motorului mașinii dumneavoastră. Sunt concepute pentru a încălzi țevile de eșapament și sistemele de aprindere, precum și uleiul de motor. În timp, bujiile incandescente se vor uza. Când se întâmplă acest lucru, acestea vor trebui înlocuite. Când observați că bujiile incandescente încep să se uzeze, veți dori să le înlocuiți cât mai curând posibil.

Citeste si:  CFMOTO 650 GT ABS ‘21 – Aventură de tip sport

image001

Imagine preluată de pe autodoc24.ro

Bujiile incandescente sunt responsabile pentru încălzirea motoarelor diesel, iar odată ce una se defectează, acesta nu va mai funcționa corect, rezultând în eliminarea de fum negru și o pornire mai grea pe vreme mai rece.

Potrivit producătorilor, există cel puțin paisprezece factori care influențează funcționarea unei bujii incandescente. Factorii care influențează performanța bujiilor incandescente sunt următorii: temperatura motorului, sarcina motorului, turația motorului, durata de aprindere a bujiilor incandescente, tensiunea de aprindere a bujiilor incandescente și cantitatea de funingine de pe bujiile incandescente.

Cum schimbăm o bujie incandescentă?

O bujie incandescentă funcționează corect dacă produce căldură atunci când sistemul de aprindere este pornit. Acest lucru poate fi verificat prin introducerea unui tester de bujii în priza bujiei incandescente. Căldura adecvată ar trebui să fie prezentă în 30 de secunde. Dacă nu, atunci bujia incandescentă nu funcționează corect și va trebui înlocuită.

Este de preferat să înlocuiți toate bujiile, nu doar una din cauză că bujiile se uzează în timp iar dacă montăm bujii noi lângă cele vechi, vom avea porniri mai grele.

Depinde de bujia incandescentă, dar în cea mai mare parte trebuie să scoateți bujia incandescentă, să o înlocuiți cu o nouă bujie incandescentă și apoi să fixați din nou capacul bujiilor incandescente. În unele cazuri, ar putea fi necesar să evacuați aerul din sistem. Acest proces poate consuma mult timp, dar va face ca mașina să funcționeze mai bine și mai eficient.