Regimul alimentar pentru gravide: fructe, legume si suplimente alimentare

dieta-pentru-gravide-600x330Alimentatia pentru gravide trebuie sa difere de cea standard sau de cea cu care gravidele erau obisnuite inainte de sarcina. Exista anumite alimente care trebuie evitate sau inlocuite cu altele sanatoase si bogate in vitamine. De asemenea, o femeie gravida este obligata sa acorde atentie regimului alimentar pentru a nu se ingrasa cu mult peste greutatea standard. Alimentatia influenteaza in egala masura sanatatea mamei si a fatului. Sfaturi in alegerea unui regim alimentar adecvat perioadei prenatale!

Ce trebuie si ce nu trebuie sa manance o femeie gravida?

O femeie gravida are o responsabilitate mai mare. Inainte de sanatatea ei, trebuie sa se gandeasca la cea a copilului. Regimul alimentar este factorul cel mai important in evitarea neplacerilor de orice fel. Dieta zilnica trebuie aleasa cu grija astfel incat sa fie scoase din meniu alimentele care ar putea duce la aparitia unor probleme de sanatate.

O dieta pentru gravide bine aleasa trebuie sa contina fructe si legume proaspete, alimente bogate in fibre, fier, vitamine si calciu. In alimentatia pentru gravide pot fi incluse si suplimentele alimentare, dar numai la indicatia medicului specialist.

Proteinele, fierul si fibrele sunt foarte importante in dieta unei gravide. Acestea pot fi obtinute din peste, lactate, fructe (caisele, merele, perele si piersicile), legume (in special broccoli si spanac), cereale, paine si paste din faina integrala etc.

Citeste si:  Deserturi la Dieta Disociata

Acidul folic (vitamina B9) este obligatoriu in alimentatia pentru gravide deoarece este un bun protector cardiac si ajuta la formarea de globule rosii. Acidul folic se obtine din alimente precum legumele verzi (salata, spanacul si laptuca), mazarea, fasolea verde, fructele rosii, citricele si fasolea boabe.

Femeilor gravide care au nevoie de suplimente alimentare le sunt recomandate anumite tipuri de suplimente alimentare, in functie de nevoile organismului (fier, calciu, vitamine etc.). De aceea, este bine ca o femeie gravida sa nu apeleze la aceasta metoda de alimentatie decat in cazul in care medicul specialist a recomandat-o.

Din dieta pentru gravide trebuie scoase preparatele din fructe de mare, carnea «in sange» sau prajita foarte tare, mancarurile tip fast-food, pestele afumat, branza fermentata sau branza feta, indulcitorii artificiali (e bine ca acestia sa fie inlocuiti cu mierea de albine), cofeina (afecteaza bataile inimii si respiratia copilului), alcoolul, ceaiurile din plante (se recomanda inlocuirea acestora cu sucuri naturale de portocale sau mere), produsele nepasteurizate si laptele in exces.

Nevoile energetice ale unei femei gravide sunt de 2500-3000 de calorii pe zi, cu putin peste cele necesare in viata normala (1800-2200). Este adevarat ca o femeie insarcinata trebuie sa manance mai mult, dar nu trebuie sa exagereze: acest lucru i-ar putea afecta sanatatea, chiar daca regimul alimentar este corect ales.