Cand vine vorba de diete, de un stil de viata sanatos, auzim mereu aceeasi replica: Consumati cat mai multe fructe si legume! Sunt sigura ca multi dintre cei care sunt la dieta, si nu numai, au avut momentele lor de scepticism in ceea ce priveste puterea vestita pe care fructele si legumele o exercita in viata noastra de zi cu zi. Dar, la fel ca in cazul expresiei “Daca suna prea bine ca sa fie adevarat, de obicei nu este!”, la fel, daca toti doctorii si nutritionisitii recomanda dintotdeauna sa includem cat mai multe fructe si legume in alimentatia noastra, inseamna ca stiu ei ce vorbesc.
Fructele si legumele rosii: grefele roz, ardeii rosii, gogosarii, rosiile si pepenele rosu. Toate aceste fructe si legume contin licopen, supranumit si “vedeta” antioxidanților, substanta ce promite multe in lupta cu cancerul de plamani si de prostata. Vesti bune pentru cei care adora legumele gatite: Licopenul nu este distrus prin fierbere si procese de gatire, ci dimpotriva, intestinul absoarbe mai mult licopen dupa incalzirea alimentelor.
Rosiile – Antioxidant: Rosiile au un continut foarte bogat de vitamina A si C, mai ales datorita beta carotenului. Aceste vitamine actioneaza ca un antioxidant. De asemenea, rosiile contin foarte mult crom, un mineral ce ajuta diabeticii sa-si mentina sub control nivelul zaharului din sange. Fumatorii ar trebui sa stie ca rosiile ajuta la reducerea daunelor provocate de fumat in organism. Rosiile contin acid clorogenic care ajuta la combaterea unor carcinogeni datorati fumatului. Datorita conținutului foarte bogat in vitamina A, rosiile ajuta foarte mult la imbunatatirea vederii. Continutul de vitamina K si calciu intaresc oasele si tesuturile oaselor.