Bucurestiul este un oras vechi cu o istorie foarte bogata. Fiecare cladire, fiecare parc, fiecare strada poarta cu sine o poveste frumoasa, ce merita ascultate. Cei care doresc sa faca un city-break in capitala, sau sa devina turisti pentru o zi si sunt insetati sa descopere cele mai ascunse legende, pot vizita bineinteles punctele principale de atractie – muzeele. La fel de usor pot traversa cele mai vechi si mai inedite strazi si le pot descifra misterele.
Lipscani – cea mai veche strada a capitalei
Date istorice cu privire la „ulita Lunga” sau „ulita Lipscani” sunt oferite din documentele oficiale ce dateaza din 1750. Aceasta a devenit centru economic important in timpul marii revolutii de la 1848. Farmecul acestei strazi se pastreaza si este completat de cladirile vechi ce o innobileaza.
Pe harta Bucurestiului poate fi observata cu usurinta, pentru ca strabate doua sectoare importante si domina centrul istoric al capitalei. Strada Lipscani este o sursa de istorie importanta, un reper arhitectural desavarsit, pentru ca de-a lungul acestuia se pot observa sediul palatului Bancii Nationale a Romaniei, Hanul cu Tei, Hanul Greci, Hanul Garboveni dar si vechea librarie infiintata in 1854 de Iosif Romanov.
Pavajul strazii Lipscani acopera, conform documentelor istorice importante vestigii din perioada medievala. Cei 970 m ai strazii sunt si acum, la fel de impresionanti ca in urma cu un sfert de veac.
Vasile Adamache, strada cu un singur numar: 11
O alta enigma a capitalei ce poate fi descoperita in apropierea muzeului Holocaustului din Romania (cladirea ce a adapostit in trecut Sinagoga Mare construita in 1846 de reprezentantii evrei din Polonia) este strada Vasile Adamache ce are un singur numar: 11. Transformarile arhitecturale din perioada comunismului si demolarile exhaustive au facut ca strada Sinagogii Marii sa ramana nemodificata doar la numarul 11. Cladirea declarata monument arhitectonic de membrii Academiei Romani poate fi usor descoperita pe harta Bucurestiului in apropierea Bulevardului Corneliu Coposu.
Xenofon, strada formata din trepte
Strada ce poarta numele celebrului scriitor grec (430-350 IH) duce pana in cel mai inalt punct al Bucurestiului. Este singura strada in trepte din tara si este formata din fix 70 de trepte. Strada construita in urma cu 200 de ani a supravietuit modificarilor constante si alerte care au transformat capitala. Aflata in imediata vecinatate a Parcului Carol, strada Xenofon a fost supusa in 2014 unui proiect amplu de transformare. Pentru a fi evidentiata unicitatea acestei strazi autoritatile au hotarat sa picteze treptele periodic. Temele abordate difera de la un an la altul, insa culorile folosite energizeaza si transforma atmosfera.
Calea Mosilor, strada aflata la limita dintre modernitate si mahala
Calea Mosilor este una dintre cele mai importante strazi ce poate fi usor descoperita pe harta Bucurestiului. Cei 2660 de metri leaga sectorul 2 cu sectorul 3, iar traversarea acesteia presupune o adevarata incursiune in istoria capitalei.
Importanta strazii reiese din faptul ca a fost una din primele strazi pavate ale capitalei (1821). De-a lungul acesteia pot fi vizitate numeroase puncte incarcate de istorie si nostalgie: primul magazin universal al capitalei, Biserica Sf. Gheorghe Vechi, cea mai veche vatra a Bucurestiului, casele betonate construite in perioada interbelic (acum aflate in ruina), dar si vechea casa negustoreasca construita la sfarsitul secolului XIX.