De ce sa renunti la bauturi carbogazoase

Ne plac, suntem aproape dependenti de ele, cel putin unii dintre noi. Dar iata ce ar trebui sa stim despre bauturile gazoase inainte sa mergem la magazin sa mai cumparam o doza sau o sticla de suc.

De ce ne plac atat de mult incat pare ca nu putem renunta la ele? Am incercat sa punem pe hartie cateva dintre motivele pentru care suntem fanii sucurilor cu acid:

Sunt foarte gustoase – gustul este unul dintre motivele care provoaca dependenta, sunt delicioase. Le bem aproape la fiecare masa.

Se gasesc la tot pasul – chiar daca ai vrea sa bei altceva, ar trebui sa te uiti pe randurile mai din spate, intrucat in prima linie, in toate magazinele, chiar si in automate, se afla sucurile acidulate. Cola, pepsi, fanta, sprite, sunt pur si simplu marci omniprezente.

Sunt ieftine – bauturile carbogazoase pot fi destul de ieftine in comparatie cu sucurile naturale. O bila alba pentru Cola & co.

Setea – de multe ori bem sucurile acidulate pentru a ne potoli setea. Nimic nu poate fi mai gresit: atunci cand ne este sete sau suntem deshidratati, nivelul nostru de saliva este scazut. Saliva ajuta la neutralizarea acizilor si curata dintii.

Dependenta de cofeina – Multe sucuri contin cofeina, iar cofeina poate provoca o dependenta usoara. De aceea pentru multi este atat de greu sa renunte la sucul favorit: daca sunt dependent de cofeina din suc, sunt in realitate dependent de doua lucruri: sucul favorit si cofeina.

Citeste si:  Plan de exercitii de 7 zile pentru fitness si slabire

Daca am vorbit despre motivele care ne mentin dependent de bauturile carbogazoase, este logic sa vorbim si despre motivele pentru care ar trebui sa renuntam la ele. Si va anunt de pe acum ca sunt mult mai multe:

Sunt complet inutile – nu exista nicio componenta nutritionala benefica in bauturile carbogazoase. Acestea constau de obicei in apa filtrata si zaharuri rafinate.

Kg in plus si obezitate – Multi uitam, preferam sa uitam sau pur si simplu nu realizam cate extra calorii consumam cu fiecare doza de suc pe care o bem. O doza de suc de 330 ml pe zi este echivalentul a jumatate de kg in plus in fiecare luna.

Diabetul – Diabetul este o consecinta a ingrasarii. Orice aliment care promoveaza ingrasarea, creste riscul de diabet. Bauturile carbogazoase nu numai ca ingrasa, dar in acelasi timp ingreuneaza abilitatea organismului de a produce zahar.

Oase slabite si risc de osteoporoza – consumul frecvent de sucuri acidulate creste riscul aparitiei osteoporozei. Copii care consuma foarte mult cola, prezinta un risc semnificativ de calcifiere defectoasa a oaselor in aflate in crestere.

Carii dentare – sucurile acidulate mananca si dizolva smaltul dintilor.

Presiunea sangelui marita – expertii au motive sa creada ca consumul excesiv de fructoza, mai ales sub forma bauturilor carbogazoase, poate duce la o marire in presiunea sangelui.

Citeste si:  Mierea – beneficii in dieta dvs.

Efecte daunatoare asupra ficatului – exista dovezi conform carora consumul excesiv de sucuri va supune unui risc crescut de ciroza hepatica, similara bolii pe care o au alcoolicii cronici.

Deshidratarea – o alta problema cu bauturile carbogazoase este faptul ca acestea pot actiona ca diuretice deshidratante. Atat cofeina cat si zaharul cauzeaza deshidratarea.

Continutul ridicat de cofeina – evitand sucurile acidulate, veti evita consumul inutil de cofeina. Bauturile carbogazoase sunt o sursa imensa de cofeina in alimentatia romanilor.

Toxinele – Aspartamul – sa nu va inchipuiti ca o cola dietetica este mai buna. Aspartamul este indulcitorul artificial, otrava care se gaseste in sucurile dietetice. Aspartamul este compus din trei chimicale: acidul aspartic, fenilalanina si metanolul. Este folosit pentru ca este de 200 de ori mai dulce decat zaharul de masa.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.