Nu mai este un secret faptul că industria jocurilor video se află în plină expansiune și a ajuns să valoreze miliarde de dolari. Totodată, evoluția tehnologiei a influențat dezvoltarea jocurilor video și a jocurilor de societate, dar și dorințele și preferințele noastre.
Practicăm diferite jocuri video și de societate pentru că este distractiv, pentru că vrem să ne relaxăm, să socializăm prin jocuri, pentru că vrem să ne dezvoltăm diferite abilități cognitive și de îndemânare. În timpul practicării jocurilor, organismul eliberează serotonină, recunoscut și ca hormonul fericirii.
Pe măsură ce tehnologia a evoluat, au crescut și emoția și atracția față de jocuri. Există mai mulți stimuli vizuali, se dezvoltă mai mult creativitatea și satisfacția este mai mare.
De la primul joc de societate, Senet, găsit în Egipt în 3100 î.Hr., până la tehnologia jocurilor video virtuale, tehnologia a schimbat modul în care oamenii se joacă și interacționează.
Jocurile video au parcurs un drum lung și anevoios de când au trecut în mainstream în anii 1980, dar unele progrese uimitoare în tehnologia lor au făcut ca viitorul jocurilor să fie și mai luminos. Mai jos povestim despre progresul incredibil în evoluția tehnologiei jocurilor video.
FACIAL RECOGNITION – RECUNOAȘTEREA FACIALĂ
La început, userul controla un caracter din joc. Exista un personaj predefinit și menit să facă anumite acțiuni sub controlul jucătorului. Și aici vorbim în special de simulatoarele cu mașini, avioane, first person shooters.
Iată că în prezent, tehnologia de scanare 3D și recunoașterea facială permite sistemelor să genereze propriul avatar personalizat în lumea jocurilor. Adică jucătorul poate controla un personaj ce seamănă cu el.
Totodată, există tehnologia care va permite dezvoltatorilor să creeze jocuri cu personaje adaptate la emoțiile jucătorului. Camera Intel RealSense 3D poate analiza până la 78 de puncte diferite de pe fața userului. În funcție de modul în care jucătorul se exprimă prin mimică, sistemul poate intensifica sau reduce dificultatea jocului.
GESTURE CONTROL – CONTROL prin GESTURI
În prezent, există tehnologia ce permite interacțiunea dintre jucător și gadget fără controler, doar prin simple gesturi. Astfel, userul se poate juca sau poate lucra cu diferite aplicații doar prin simpla folosire a mâinilor.
Există o cameră dezvoltată de Intel ce urmărește 22 de puncte individuale ale mâinilor, iar jucătorul se poate bucura de divertismentul jocurilor prin mișcările naturale ale corpului său.
De exemplu, jocul Warrior Wave folosește tehnologia Intel RealSense 3D, astfel încât jucătorul poate folosi mâna (a cărei contur apare pe ecran) pentru a conduce un grup de soldați.
VIRTUAL REALITY – REALITATEA VIRTUALA
O tehnologie nouă, care a început să-și facă locul în viața noastră este Realitatea Virtuală, recunoscută ca Virtual Reality. Au apărut căști / ochelari cu tehnologia VR și sunt pregătite să ofere o experiență la un alt nivel jucătorilor.
Jocurile devin mult mai captivante, iar conexiunea dintre user și joc este mult mai intensă. Cu alte cuvinte, jucătorul se poate pierde în joc înainte de a reveni la realitate 😊.
AUGMENTED REALITY – REALITATEA AUGMENTATĂ
Jocurile au ajuns să ne invadeze realitatea. Tehnologia AR permite perspective unice pentru un jucător, mutând acțiunea din lumea jocurilor virtuale în lumea reală.
De exemplu puteți să jucați hochei pe masa din bucătărie. Puteți să transpuneți diferite scene din joc în lumea reală. Curtea casei poate deveni un labirint în cadrul unui joc sau doar scena unui puzzle.
AMAZING GRAPHICS – GRAFICĂ UIMITOARE și AFIȘAJ de ÎNALTĂ DEFINIȚIE
Trecând peste noile tehnologii uimitoare, ar trebui să ne uităm la grafica jocurilor și să vedem modul în care acestea au evoluat. Cum a evoluat grafica de la 8 biți la sisteme complexe și realiste.
Nu de puține ori, grafica a făcut diferența în succesul jocurilor. O grafică foarte bună, la o calitate uimitoare și apropiată de realitate, cu siguranță atrage foarte mulți useri. Și nu e suficient să existe doar grafica, ci este nevoie și de gadgeturi capabile să redea asemenea detalii de înaltă definiție. În prezent avem televizoare și ecrane ce pot reda până la 4K, iar dezvoltatorii de paneluri se îndreaptă spre 8K.
MOBILE GAMING – JOCURI pentru MOBILE
Tehnologia a evoluat foarte mult în tot ceea ce ne înconjoară. Telefonul nu mai este doar un simplu dispozitiv de comunicat vocal, ci a ajuns să fie un gadget complex. Noile smartphone-uri au ajuns să fie performante precum un calculator.
Iar toate acestea au influențat și industria jocurilor video. Cu alte cuvinte, experiența practicării jocurilor a fost scoasă din console și din sufragerie și pusă într-un dispozitiv portabil, în palma jucătorului. Dacă ne uităm în jur, smartphone-ul nu mai este o fiță, ci o necesitate, o extensie a fiecăruia.
Tehnologia mobilă a făcut ca industria jocurilor să se răspândească dincolo de gamerii împătimiți și de consumatorii de jocuri online. A luat amploarea inclusiv industria jocurilor de noroc și cazinouri. Grafica și combinațiile tehnologice existente au crescut satisfacția și experiența jucătorilor și în mediu online, joaca aici pe unul dintre site-urile dedicate.
CLOUD GAMING – JOCURI în CLOUD
Marii producători de jocuri și sisteme software se bucură de noile tehnologii de stocare și tot mai mulți aleg să dezvolte jocuri pentru cloud. Astfel, jocurile video care necesită sisteme hardware mai puternice ar putea fi încărcate din cloud. Prin folosirea cloud-ului, practic jocul nu mai este limitat și tehnologia poate scala performanțele la dimensiunea serverelor disponibile. Singurul minus ar fi acela că tot timpul gadgetul trebuie să fie conectat la o rețea de internet pentru a putea comunica în timp real cu serviciul de cloud.
LIVE STREAMING – JOCURI în TIMP REAL
În ultimii ani, grație tehnologiilor existente, cei pasionați de jocuri video pot participa ca spectatori în cadrul transmisiunilor live. Prin serviciile de live streaming, se pot transmite diferite competiții de gaming la care se pot conecta mii de useri, aceștia având rolul de spectatori. Pot susține jucătorul preferat, pot face galerie, pot cotiza financiar la dezvoltarea echipei preferate sau jucătorului preferat din diferite jocuri video.
Tehnologia a evoluat și continuă să evolueze. Cu siguranță, odată cu ea, vor evolua și aplicațiile software, jocurile și modul în care noi, userii, interacționăm cu acestea. Acum avem la dispoziție ceasuri inteligente, televizoare inteligente, smartphone-uri inteligente. Probabil inteligența artificială își va face loc în industria jocurilor video. Rămâne de văzut ce ne rezervă viitorul!