Dintre bolile copilariei, cea mai remarcata este rubeola, o boala infecto-contagioasa ce se transmite rapid, atat la copii cat si la adultii care nu au avut rubeola in copilarie. Popular este cunoscuta in tara sub denumirea de pojarel. A fost descoperita la sfarsitul secolului al XIX-lea de catre medicii britanici. Rubeola se manifesta prin aparitia numeroaselor pete rosii pe intreg corpul, acestea avand diverse dimensiuni. Pe langa petele rosii mai apare umflarea dureroasa a ganglionilor din jurul gatului, iar tabloul este completat de secretiile nazale abundente.
Pentru a preveni rubeola trebuie ca pana la varsta de 7 ani copilul sa fie vaccinat (vaccinare gratuita), iar in cazul in care face boala nu trebuie administrat nici un antibiotic, rubeola evoluand rapid spre vindecare. Insa trebuie sa fim atenti la potentialul de contagiozitate pe care boala il are, in special fata de gravidele aflate in primele 3 luni, contactul cu rubeola putand duce la aparitia unui copil malformat. Contagiozitate dureaza 7 zile inainte de aparitia bubitelor pe piele si 5 zile dupa eruptie.
Pacientului i se recomanda sa stea in casa cel putin 7 zile pentru a nu da boala mai departe. Se recomanda repaus in pat, somn lung si la nevoie in caz de febra antitermice.
In ciuda faptului ca rubeola nu este o boala cu un prognostic major de complicatii, trebuie consultat medicul de familie sau camera de garda in caz ca apar manifestari mai puternice.