Intretinerea Implanturilor Dentare

bluem_ingrijire_implantPretul unui implant dentar este destul de ridicat iar in cazul in care un implant dentar este pierdut, inserarea altuia in acelasi loc este aproape imposibila. Tocmai din acest motiv este nevoie ca pacientii sa stie cat mai multe lucruri despre intretinerea implantului dentar. Desi un implant dentar se comporta ca un dinte natural din punct de vedere functional, acesta nu reuseste sa stopeze in totalitate absorbtia osului, fenomen care apare atunci cand dintele natural lipseste.

Durata de viata medie a unui implant dentar este de 10-15 ani. De cele mai multe ori pacientii confunda garantia oferita de clinicile stomatologice pentru implantul dentar cu durata de viata a implantului dentar. Garantia este de cele mai multe ori oferita doar pentru materialele din care este realizat implantul si nu pentru perioada in care implantul va fi functional. Pentru ca un implant dentar sa dureze cat mai mult pacientul trebuie sa respecte anumite reguli:

  • Cafeaua si fumatul in exces trebuiesc evitate;
  • Periajul zilnic este necesar;
  • La 6 luni este necesara o vizita la clinica stomatologica;
  • Apa de gura sau dusul bucal nu ar trebui sa lipseasca;

Vizitele regulate la medicul stomatolog sunt tot atat de importante ca si periajul zilnica. Daca in clinica stomatologica unde va prezentati pentru intretinerea implantului sunt disponibile echipamente de ultima generatie rezultatele vor fi cu atat mai bune. Detartrajul cu laser va prelungi durata de viata a implantului dentar deoarece spre deosebire de cel clasic, cu ultrasunete sau mecanic, acesta distruge in totalitate bacteriile de pe dinti, implant dar si pe cele subgingivale. De asemenea, foarte importanta este si reglarea prin slefuire a ocluziei dentare. Aceasta procedura poate fi facuta clasic, cu hartie de articulatie, sau digital. Reglarea prin slefuire a ocluziei dentare folosind un echipament digital de masura este singura metoda care este precisa deoarece in acest mod medicul stomatolog va fi obiectiv, va sti exact care sunt fortele care se exercita intre dinti atat in repaus cat si in muscatura.

Citeste si:  Beneficiile nebanuite ale meditatiei asupra sanatatii mentale

Tinand seama de faptul ca majoritatea pacientilor care necesita implant dentar sufera si de parodontoza, o boala care afecteaza tesutul osos in care se sustine dintele/implantul, este necesar si tratamentul regulat al acestei boli. O metoda eficienta pentru tratarea tesuturilor parodontale este tehnical electromagnetica de stimulare a regenerarii tisulare. Folosind un echipament electronic, medicul stomatolog stimuleaza in sedinte de doar cateva minute circulatia sangelui in tesutul care sustine implantul. Acest lucru duce la cresterea numarului de celule regenerative in acea zona iar tesutul in care s-a facut implantul devine mai puternic, mai sanatos.

In cazul in care aveti un implant dentar realizat cu monitorizare computerizata, acesta este inserat intr-un unghi mai bun, lucru care permite folosirea de coroana insurubata. In acest caz, toate tehnicile de intretinere realizate la cabinetul stomatologic vor fi realizate mai usor iar curatarea implantului de placa dentara va di mai eficienta. Totusi, intretinerea implantului dentar prin tehnicile prezentate mai sus este posibila si in cazul implanturilor dentare cimentare. Nu uitati, intretinerea are cea mai mare influenta asupra duratei de viata a implantului!