Astazi vorbim despre macronutrienti si de ce sunt asa importanti. Putem impartii alimentele in 3 categorii: carbohidrati, proteine si grasimi. Cand tinem o dieta in general scadem cantitatea consumata din acesti macronutrienti. Daca faci astfel corpul intra in modul de supravietuire si incepe sa depoziteze grasime. Secretul este sa manipulezi acesti macronutrienti pentru a-ti mentine masa musculara si sa arzi grasimi pentru energie.
Este interensant sa analizam ca in carbohidrati avem 4 cal/g in proteine tot 4 cal/g iar in grasimi avem 9 cal/g. Chiar daca carbohidratii si proteinele au acelasi numar de calorii /g se comporta diferit cand vine vorba de slabire. Provoaca un raspuns hormonal diferit care fie ajuta la pierderea kilogramelor fie nu, dar desprea asta vorbim mai tarziu.
Putem impartii carbohidratii in 3 categorii:
- Carbohidrati simpli sau fructele
- Carbohidrati complexi sau paste, paine, orez
- Carbohidrati fibrosi sau legumele
Mai intai vorbim de fructe. Fructele sunt carbohidrati simpli asta inceamna ca se descompun in zahar foarte repede pentru ca defapt carbohidratii = zaharuri. Pentru multi ani s-a vorbit despre fructe si legume in acceasi categorie. Adevarul este ca legumele sunt foarte bune cand vine vorba de slabit rapid iar fructele nu prea.
Sa vedeam acum carbohidratii complexi cum ar fi painea, orezul, pastele, cerealele. Desigur acesti carbohidrati isi au locul lor in dieta noastra dar cu moderatie. Daca consumam in mare parte doar carbohidrati simpli si complexi atunci acestia vor fi sursa principala de energie si nu vom putea intra in rezervorul de grasime.
A 3-a categorie de carbohidrati este numarul 1. Avem nevoie de multe legume. Poate mai tii minte cum parintii iti ziceau sa mananci legumele. Cu cat consumi mai multi carbohidrati din acesta categorie la fiecare masa principala cu atat vei avea mai mult succes la slabit.
Acum ca am vorbit despre carbohidrati urmeaza proteinele. Proteinele sunt caramizile de constructie a corpului. Inainte cel putin 50 % din calorii le luam din proteine. Cand zic proteine vreau sa te gandesti in mare parte la alimentele animalice cum ar fi carnea de peste sau pui, oua etc. Este mai greu pentru vegetarieni pentru ca sursele de unde isi iau proteine contin si carbohidrati si este mai greu sa aiba corpul pe care il doresc. Proteinele animalice contin 100 % proteine iar acest lucru este important in cazul raspunsului hormonal si cand vrei sa slabesti.
Cand vine vorba de grasimi cam toti stim ca nu trebuie sa consumam grasimi saturate (grasimi animalice). Atunci ce facem cand avem o bucata de proteine fie carne de peste sau pui? Pur si simplu indepartam grasimea de pe ea. Daca faci o supa sau ciorba cu carne de pui multi lasa pielea pentru ca ii da gust mai bun dar dupa, arunc-o nu o manca. Cel putin mie nu imi place.
Un alt tip de grasimi sunt grasimile trans. Acestea sunt puse in alimente pentru a le creste durata de valabilitate. Sunt cle mai rele grasimi dintre toate. Este ingredientul din uleiurile folosite in prajire in fast food uri. Mai sunt prezente in unele margarine si chipsuri, torturi si placinte.
Pe de alta parte cam toate grasimile vegetale sunt bune de accea este recomnadat uleiul de masline extravirgin. Aven nevoie de grasimi bune pentru corpul nostru. Este ca si cum ai face o intelegere cu corpul tau daca ii dai destule grasmi bune va elibera grasimea ca si combustibil.
Corpul poate tine cam 400 g de carbohidrati. Daca ii dai prea mult va incepe sa depoziteze grasime. In prima faza de slabit trebuie sa reduci cosnumul de carbohidrati daca mananci prea mult. Deci scazi carbohidratii “rai” cresti proteinele + grasimi bune si iti vei transforma corpul intr-o masina automata de ars grasimi.
Cum am mai zis, la inceput de regim majoritatea se concetreaza pe exerctii grele la sala pentru a slabi dar adevaratul antrenament se petrece in bucatarie si are legatura cu ceea ce mananci.
Pana data viitoare iti doresc mult succes si ai grija ce mananci.