Alergarea nu creºte apetitul, chiar îl diminueazã. Pentru o alergare mai bunã trebuie sã ai grijã ce mãnânci ºi când mãnânci. Alergãtorii profesioniºti au grijã cu atenþie de dieta lor, cei mai mulþi dintre ei având o dietã cu un conþinut redus de grãsimi. Carbohidraþii sunt foarte importanþi pentru alergãtori, muºchii au nevoie de glicogen obþinut din carbohidraþi pentru a produce energie. Carbohidraþii ar trebuie sã reprezinte 60% din totalul caloriilor consumate de cãtre alergãtori. Pentru a avea ºi mai multã energie unii alergãtori consumã foarte mulþi carbohidraþi înaintea unui antrenament sau a unei competiþii importante. Cu câteva zile înainte de competiþie ei mãnâncã paste ºi cartofi, alimente bogate în carbohidraþi, astfel în timpul alergãrii sã aibã necesarul de glicogen. Totuºi, acest consum mare de carbohidraþi înaintea competiþiei, nu este cea mai optimã metodã de a creºte performanþa; este recomandat un regim echilibrat.
Dieta, legume, calorii, carbohidraþi.Muºchii nu lucreazã bine în cazul dietelor bazate pe grãsimi, grãsimile nu ar trebui sã depãºeascã 25%. Alãturi de carbohidraþi, este nevoie ºi de proteine, acestea din urmã producând ºi ele energie necesarã în timpul alergãrii. Proteinele nu ar trebui sã depãºeascã 15% din totalul de calorii consumate de cãtre alergãtori. Cele mai importante, în dieta alergãtorilor, sunt lichidele. Lichidele ajutã sângele sã transfere glucoza muºchilor ºi sã elimine „deºeurile”. Mai mult, lipsa de lichide, împiedicã transpiraþia; este obligatoriu ca alergãtorii sã transpire. Deºi apa este cel mai important ºi eficient lichid este apa, se recomandã ca înaintea unui maraton sã se consume ceaiuri ºi cafea mult îndulcite. Astfel de bãuturi ajutã la obþinerea energiei necesare ºi menþinerea rezistenþei în timpul maratonului. Berea este o altã bãuturã preferatã de cãtre alergãtori pentru cã e bogatã în carbohidraþi. Studiile evidenþiazã totuºi, cã berea deshidrateazã corpul uman, deoarece caloriile sunt obþinute din alcool, iar alcoolul nu este transformat în glicogen. Contrar studiile, mulþi alergãtori profesioniºti susþin cã dupã o alergare lungã consumul de bere îi învioreazã.
Cei mai mulþi alergãtori sunt extrem de atenþi cu dieta lor. Maratoniºtii susþin cã este absolut necesar sã aibã un corp cât mai uºor pentru a alerga cât mai repede ºi pentru a nu solicita foarte mult tendoanele, articulaþiile ºi muºchii. Maratoniºtii sunt extrem de uºori ºi slabi, ei încercând sã-ºi menþinã greutatea cu 4 pânã la 5 kilograme mai micã decât cea normalã. Astfel cã un alergãtor profesionist cântãreºte aproximativ 0.4 kilograme pe 1 centimetru înãlþime ºi are aproximativ între 5 ºi 7% þesut adipos în cazul în care este bãrbat ºi între 15 ºi 20% þesut adipos dacã este femeie. Ceea ce înseamnã foarte puþin deoarece, în mod normal un bãrbat are aproximativ 15% þesut adipos iar o femeie are între 20% ºi 30% þesut adipos.
Nu este surprinzãtor cã, alergãtorii reuºesc sã aibã o greutate micã, chiar idealã, mai ales dacã aleargã pânã la 15 kilometrii pe zi. Mulþi maratoniºti au douã antrenamente pe zi, unul dimineaþa ºi altul seara, ºapte zile pe sãptãmânã. În timpul unui antrenament normal, alergãtorul arde pânã 2000 calorii, calorii arse extra, având în vedere cã acest alergãtor arde între 2000 ºi 2500 calorii doar prin simpla existenþã zilnicã. Existã riscul apariþiei unor tulburãri de alimentaþie, mai ales în cazul femeilor. Astfel cã, un alergãtor care se antreneazã zilnic ar avea nevoie sã consume un surplus de 1000 pânã la 1200 calorii pe zi, ceea ce este fals în cazul femeilor. Studiile evidenþiazã faptul cã o femeie care aleargã consumã tot atâtea calorii ca ºi o femeie sedentarã ºi anume 1500 pânã la 2000 calorii pe zi. În cazul unei alimentaþii incorecte probleme se pot agrava ajungându-se la anorexie sau bulimie. Atâta timp cât o femeie va consuma mai multe calorii decât trebuie, ºi aceste calorii extra nu vor fi arse se va crea o presiune asupra corpului greu de stãpânit, la fel ºi psihicul va fi afectat din cauza plafonãrii sau chiar regresului.