Beneficiile propolisului pentru sanatate

propolis_beneficiiPropolisul este un antibiotic natural care isi castiga rapid popularitatea in aplicarea remediilor de acasa! Este unul dintre acele produse apicole care ma face sa ma minunez de minunile naturii si de capacitatea insectelor extreme de organizate-albinele. Acum, sa va spun cu exactitate ce este acest produs numit propolis.

Unii arbori si conifere produc rasini lipicioase ca parte a sistemului imunitar pentru a se apara impotiva bolilor. Albinele colecteaza aceste substante care se scurg de la mugurii acestor plante. Dupa ce le mesteca si le amesteca cu saliva si alte substante, formand astfle propolis. Aceasta substanta bogata in nutrienti este de o importanta vitala pentru supravietuirea albinelor in stup. Acesta este creat pentru a steriliza stupul si pentru a-l proteja impotiva bolilor si infectiilor. Nu ajuta numai la inhibarea raspandirii de bacteria, virusi si ciuperci care ar reprezenta o amenintare semnificativa in sferturile strans impletite, dar de asemenea lupta impotriva schimbarilor climatic, cum ar fi vantul sau frigul. De asemenea este folosit ca un “chit” pentru a sigila crapaturile si deschiderile din stup si pentru a consolida si repara fagurii de miere, din acest motiv este cunoscut si sub numele de “lipici de miere”.Un alt fapt care ma uimeste este acela ca albinele melifere folosesc aceasta substanta lipicioasa pentru a imbalsama sau mumifica carcasele insectelor mai mari care invadeaza stupul .Astfel de intrusi sunt intepati de moarte imediat, dar din cauza ca albinele aparatoare nu pot transporta un cadavru greu in afara stupului, mai degraba il imbalsameaza decat sa il lase sa se descompuna. Vechii egipteni au observat acest lucru si au folosit propolis ca pe unul dintre agentii de imbalsamare pentru mumiile lor rafinate!

Citeste si:  Simptome gastrita

Propolisul contine aproximativ 50-70% rasini, 30% ceara, 10% uleiuri eterice, si 5% polen. Este deosebit de bogat in aminoacizi, fiind important pentru functionarea sistemului imunitar.In propolis gasim un continut ridicat de vitamine (vitamina A (carotene, vitamina B1, B2, B3, biotina) si este extreme de bogat in bioflavonoide (vitamina P), care se crede ca au numeroase proprietati imunitare de constructive si beneficii de sanatate. Bioflavonoidele sunt pigmentii naturali din fructe si legume se se gasesc din belsug in portocale. Acest lipici de albine contine bioflavonoide de aproape 500 de ori mai mult decat in portocale. De asemenea contine o serie de albumina, calciu, magneziu, potasiu si fosfor. Cum ar fi Royal Jelly (laptisorul de matca) si polenul de albine care contine un numar de compusi neidentificati, care lucreaza sinergic impreuna pentru a crea o substanta echilibrata, nutritiva.

Propolisul poate fi achizitionat complet crud si neprelucrat, dar in starea sa naturala este o substanta lipicioasa dificil de manevrat. Unii apicultori vor impacheta propolisul brut si il vor congela in portii mici. Apoi, acesta poate fi adaugat la o rasnita de cafea in stare congelata si din pamant pentru consumul usor. Majoritatea producatorilor utilizeaza un process in care ingredientele active sunt “levigate” in apa sau alcool, apoi sunt ori impachetate in forma lichida sau uscate si capsulate.

Datorita efectelor sale antibacteriene, antifungice, antivirale, anti-inflamatorii si antioxidante, aceasta substanta pretioasa a fost folosita ca un agent de vindecare de multe secole. Acesta are capacitatea de a oferi protectie impotiva invadatorilor infectiosi, pentru a promova vindecarea si regenerarea tesuturilor, si ofera o sursa superioara de energie si stamina. A fost folosit pe baza de unguient pentru taieturi si rani, si s-a dovedit a avea o valoare remarcabila pentru o larga varietate de boli. Acesta este, de asemenea folosit ca o alternativa naturala in loc de penicilina si alte antibiotic. Se spune ca este efectiv si deosebit de sigur si inhiba efectul de rezistenta al cladirii care este un factor sugativ cu prescriptia de antibiotice. In tarile din fostul bloc de Est, antibioticele nu au fost niciodata disponibile pe scara larga, dar apicultura este practicata pe scara larga. Pentru a ajuta la prevenirea multor boli, spitalele si clinicile au recomandat gargara, spalarea sau irigarea sinusurilor cu clatiri de propolis, precum si luarea propolisului pe baza interna. Acest produs de albine este cu siguranta o arma buna impotiva bacteriilor atunci cand este folosit topic. Poate preveni clar infectiile, si de asemenea ajuta la vindecarea infectiilor care au inceput deja.

Citeste si:  Acarioza sarcoptica (scabia umana) – Simptome si tratament

Stiti ca acum chiar si pastele de dinti contin ingredient natural, referitoare la miere de albina. Propolisul a devenit o alternativa sanatoasa pentru marcile sintetice de paste de dinti, deoarece este folositor in special in tulburarile de mucoasa bucala si gingivala. Gura noastra este unul din punctele cele mai sensibile ale corpului nostru. Acesta este locul in care sinestezia simturilor incepe iar mancarea pe care o vizualizam ii dezvolta mirosul si gusul deplin. Gura este punctul de inceput al digestiei alimentelor. O cavitate bucala sanatoasa este cu siguranta una din elementele care contribuie in general la buna dispozitie si pofta de mancare. In cazul in care gura dezvolta pete dureroase, afte sau boli ale gingiilor, provoaca intregul sistem sa se distruga, rezultand durere si un sentiment chinuitor. Cercetarea clinica publicata demonstreaza ca propolisul lupta impotriva bacteriei, previne aparitia cariilor, imbunatateste igiena orala, vindeca sangerarea gingiilor si previne retragerea gingiilor. Producatorii de paste de dinti si spray-uri bucale cu propolis sustin ca produsele lor lasa dintii curati, senzatie de gust de gingii sanatoase, un gust grozav fara ingrediente artificiale. Agentii de vanzare de la un magazin de miere pe care il frecventez des, mi-au explicat ca pastele de dinti cu propolis sunt foarte potivite pentru copii mici, deoarece chiar daca aceasta este inghitita accidental, este extreme de sigura. Astfel de produse sunt usor de aplicat, si au devenit treptat o parte din igiena dentara de zi cu zi a oamenilor care sunt interesati in special de remedii naturale. Ultima mea descoperire in timp ce cumparam produse cu miere: extractul de propolis, apare acum si sub forma de spray si bomboane. Se sustine ca spray-ul este efectiv impotriva gripei, a taieturilor, arsurilor, infectiilor gingivale si bucale, discomfortului in gat precum se discomfortul intestinal, in timp ce bomboana este vanduta ca un substitute therapeutic bun pentru gat si un ajutor pentru vindecarea gripei, racelii, gatului, tusea si respiratia urat mirositoare.

Citeste si:  Grupuri de risc ale deficienþei de vitamine

Nota de precautie: Propolisul in general nu este toxic, desi reactii alergice precum eruptii cutanate, tumefiere, roseate, eczeme sau febra au fost raportate. Deoarece efectele propolisului in timpul sarcinii si alaptarii nu au fost evaluate sufficient, femeile nu ar trebui sa-l foloseasca in acest timp, inainte de a le fi prescrise de catre un medic.