Despre Implanturile Dentare de Zirconiu

zirconiuDesi in lumea  dezvoltata implantul dentar este o metoda foarte folosita pentru inlocuirea  dintilor pacientilor de toate varstele, in Romania mai mult tinerii aleg  aceasta varianta. O explicatie a acestui fapt poate fi nivelul de trai,  situatia financiara dar si nivelul de informare al pacientilor.

In randul tinerilor,  mai ales cei care isi pierd incisivii, materialul traditional din care este  confectionat implantul dentar (titanul) este inlocuit cu zirconiul. Cel mai important avantaj al zirconiului  tine de estetic: zirconiul are aceeasi culoare cu dintele natural. Astfel, in  cazul aparitiei retractiei gingivale nu se va vedea griul titanului ci albul  natural al zirconiului.

Avantajele  acestui noi material care pana acum cativa ani era folosit doar in industria  aviatica nu sunt limitate doar la estetic. Zirconiul este un material foarte  rezistent atat la presiune cat si la coroziunea care poate fi provocata de  saliva din cavitatea bucala. Asta il face ideal pentru lucrari de implantologie dentara. El este e asemenea mai usor ca titanul si are  avantajul de a nu fi metal. Foarte multi pacienti care ajung la clinica  stomatologica nu doresc piese metalice in cavitatea bucala (pur si simplu nu  agreaza aceasta solutie).

La inceput  implantele de zirconiu erau folosite doar pentru pacientii care dezvoltau  alergii la titan. Astfel de alergii duceau la pierderea prematura a  implantului, la aparitia infectiilor in jurul implantului dentar si la multe  alte complicatii.

Citeste si:  Cum sa te pregatesti pentru implantul dentar – ce trebuie sa stii

Cu timpul,  stomatologii au descoperit o serie de avantaje pe care un implant dentar din  zirconiu le are. Unul dintre cele mai importante avantaje este dat de gradul  mare de aderenta pe care gingia il are pe acest material. Asta se datoreaza in  principal lipsei placii bacteriene de pe zirconiu. Spre deosebire de titan,  care acumuleaza placa bacteriana si chiar tartru, zirconiul ramane curat,  permitand gingiei sa stea lipita de el, eliminand practic retractia gingivala  prezenta in multe dintre cazurile de implant dentar din titan.

Faptul ca nu  conduce curentul electric il face ideal si pentru un nou tratament care ajuta  la oseointegrarea implantelor prin folosirea undelor electromagnetice. Acest  tratament, numit Electronic Doctor si disponibil si in Bucuresti, este mult mai  eficient pentru implantele de zirconiu.

Chiar si fara  tratament de stimulare a regenerarii tisulare, implantul dentar din zirconiu se  integreaza mai bine cu osul pacientului. Daca in cazul unui implant din titan  era nevoie de o perioada de integrare de 6 luni pentru a putea pune o coroana  pe implant, in cazul celor de zirconiu coroana se poate pune la cateva zile  dupa operatie.

Chiar daca  fabricarea acestui tip de implant dentar este costisitoare si pretul unei piese  de genul acesta poate sa fie dublu, implantul dentar din zirconiu este  recomandat tuturor pacientilor, fiind recomandat de cei mai buni profesionisti  in domeniu.

Citeste si:  De ce ma face tigara electronica sa tusesc?

O alternativă de creare fațete și dinți la costuri reduse și din materiale profesioniste biocompatibile, ar fi imprimarea 3d.