Desi in lumea dezvoltata implantul dentar este o metoda foarte folosita pentru inlocuirea dintilor pacientilor de toate varstele, in Romania mai mult tinerii aleg aceasta varianta. O explicatie a acestui fapt poate fi nivelul de trai, situatia financiara dar si nivelul de informare al pacientilor.
In randul tinerilor, mai ales cei care isi pierd incisivii, materialul traditional din care este confectionat implantul dentar (titanul) este inlocuit cu zirconiul. Cel mai important avantaj al zirconiului tine de estetic: zirconiul are aceeasi culoare cu dintele natural. Astfel, in cazul aparitiei retractiei gingivale nu se va vedea griul titanului ci albul natural al zirconiului.
Avantajele acestui noi material care pana acum cativa ani era folosit doar in industria aviatica nu sunt limitate doar la estetic. Zirconiul este un material foarte rezistent atat la presiune cat si la coroziunea care poate fi provocata de saliva din cavitatea bucala. Asta il face ideal pentru lucrari de implantologie dentara. El este e asemenea mai usor ca titanul si are avantajul de a nu fi metal. Foarte multi pacienti care ajung la clinica stomatologica nu doresc piese metalice in cavitatea bucala (pur si simplu nu agreaza aceasta solutie).
La inceput implantele de zirconiu erau folosite doar pentru pacientii care dezvoltau alergii la titan. Astfel de alergii duceau la pierderea prematura a implantului, la aparitia infectiilor in jurul implantului dentar si la multe alte complicatii.
Cu timpul, stomatologii au descoperit o serie de avantaje pe care un implant dentar din zirconiu le are. Unul dintre cele mai importante avantaje este dat de gradul mare de aderenta pe care gingia il are pe acest material. Asta se datoreaza in principal lipsei placii bacteriene de pe zirconiu. Spre deosebire de titan, care acumuleaza placa bacteriana si chiar tartru, zirconiul ramane curat, permitand gingiei sa stea lipita de el, eliminand practic retractia gingivala prezenta in multe dintre cazurile de implant dentar din titan.
Faptul ca nu conduce curentul electric il face ideal si pentru un nou tratament care ajuta la oseointegrarea implantelor prin folosirea undelor electromagnetice. Acest tratament, numit Electronic Doctor si disponibil si in Bucuresti, este mult mai eficient pentru implantele de zirconiu.
Chiar si fara tratament de stimulare a regenerarii tisulare, implantul dentar din zirconiu se integreaza mai bine cu osul pacientului. Daca in cazul unui implant din titan era nevoie de o perioada de integrare de 6 luni pentru a putea pune o coroana pe implant, in cazul celor de zirconiu coroana se poate pune la cateva zile dupa operatie.
Chiar daca fabricarea acestui tip de implant dentar este costisitoare si pretul unei piese de genul acesta poate sa fie dublu, implantul dentar din zirconiu este recomandat tuturor pacientilor, fiind recomandat de cei mai buni profesionisti in domeniu.
O alternativă de creare fațete și dinți la costuri reduse și din materiale profesioniste biocompatibile, ar fi imprimarea 3d.