Au fost multe dezbateri in lumea medicala in ultimul timp in ceea ce priveste rolul de vitamina D in organism. Se pare ca vitamina D joaca un rol nu numai in cresterea oaselor, dar, de asemenea, un rol important in imunitate si protectie antitumoral. Potrivit unui studiu publicat in Jurnalul de Biologie leukocyte, vitamina D, se pare, de asemenea, pentru a proteja impotriva infectiilor virale in timpul iernii.
Vitamina D3, colecalciferol sau, este produsa in piele de la 7 dehidrocolesterolului sub razele ultraviolete. Deci, in timpul in timpul iernii, sinteza de vitamina D in piele este scazuta. 7 dehidrocolesterolului este apoi transformat in colecalciferol de o reactie non-enzimatice, sub influenta a UVB. Colecalciferol este apoi transformat in ficat in 25 hidroxi colecalciferol (vitamina D circulant), cu activitate biologica slaba. Din ficat, acesta este apoi transportat la rinichi unde 25 hidroxi colecalciferol se transforma in 1, 25 colecalciferol dihidroxi. Aceasta din urma are cea mai mare activitate biologica si este considerat un hormon cu un rol in reglarea metabolismului calciului.
Vitamina D are mai multe roluri in organism. In intestin creste absorbtia de calciu si fosfat prin stimularea sintezei de proteine si de transport. In os, se mentine echilibrul calciu-fosfat si promoveaza formarea osoasa prin resorbtie osoasa stimularea osteoclastelor. Este un fapt bine-cunoscut deficitul de vitamina D provoaca osteoporoza sau osteomalacie. Mai mult decat atat, acesta a fost recent discutat rolul de vitamina D in imunitate si rolul posibil al acestei vitamine in tratamentul cancerului. In plus, deficit de vitamina D este considerata un factor de risc pentru tuberculoza.
Victor Manuel Martinez-Taboada, MD, un cercetator implicat in activitatea de la Divizia de Reumatologie de la Spitalul Universitar observa faptul ca vitamina D este extrem de important pentru sanatatea umana. El a adaugat ca, de asemenea, suplimentele de vitamina D poate fi utila atunci cand tratamentele conventionale nu reusesc.
Conform studiului publicat in Jurnalul de Biologie leukocyte, suplimentele de vitamina D protejeaza impotriva infectiilor virale in timpul iernii. Cercetatorii au masurat nivelurile sanguine de vitamina D la persoanele care s-au impartit in 3 categorii in functie de varsta. Ceea ce au descoperit a fost ca vitamina scade cu inaintarea in varsta. Ei au observat, de asemenea, ca nivelurile scazute de vitamina D este corelat cu un nivel scazut de TLR, de taxare, mai ales ca receptorilor TLR 7, o molecula gasit pe suprafata de limfocite si leucocite. Aceste molecule au un rol in protectia antiviral. Prin urmare, vitamina D ar trebui sa fie completate in timpul iernii. Cu toate acestea, studii suplimentare trebuie sa fie efectuate in scopul de a verifica daca deficit de vitamina D este intr-adevar, asociat cu imunitate scazuta in lunile de iarna.