Piramida alimentelelor ne permite sa ne facem singuri dieta intr-un mod echilibrat si foarte sanatos.Eu in dieta pe care o sa o incep de luni si pe care o sa o prezint pe larg in zilele urmatoare,am sa ma bazez si pe aceasta piramida pentru a avea o alimentatie sanatoasa fara a mai face greselile din trecut pentru ca acum se stie unde m-au adus…
Piramida cuprinde 6 grupe alimentare importante care sunt amplasate ,dupa importanta si rolul lor in alimentatia ,cele de jos,de la baza piramidei (Cerealele) fiind cea mai importanta categorie si trebuie sa consumam 1/3 din totalul ratiei zilnice.
Cele sase grupe de alimente (incepand din varful piramidei)
1. grasimi, dulciuri, uleiuri, unt, carne grasa, biscuiti, prajituri, zahar – se afla in varful piramidei pentru ca nu trebuie consumate prea des;
2. carne – carne de pui, carne rosie, peste, soia, fast-food, nuci, alune, seminte, fibre;
3. lapte si produse lactate – lapte, margarina, branza, iaut;
4. fructe – proaspete si conservate (de evitat cele conservate deoarece contin mai mult zahar si, implicit, calorii);
5. legume;
6. cereale (alimente cu continut ridicat de amidon) – paine, cereale, orez, cartofi – trebuie sa reprezinte 1/3 din alimentatia zilnica.
CEREALELE-paine,paste,cartofi
-Consumul de cereale, in special cele integrale, aduce numeroase beneficii sanatatii organismului. Persoanele care consuma frecvent cereale integrale prezinta un risc scazut de a dezvolta boli cronice, deoarece organismul va beneficia de nutrientii care sunt vitali pentru intretinere si sanatate.
-trebuie sa consumam intre 6-11 portii zilnic
-o portie insemnand una din variantele de mai jos
· 1 felie paine integrala
· 1/2 chifla
· 5 – 6 biscuiti mici sau 3 – 4 biscuiti mari
· 1/2 ceasca cereale, orez sau paste gatite
· 30 g cereale semi-preparate uscate
· 1 cartof copt de marime medie
· 80 g cartofi prajiti
·100 g puree cartofi
Fructele
-Un consum ridicat de fructe poate aduce numeroase beneficii sanatatii organismului – persoanele care integreaza in dieta zilnica multe fructe si legume proaspete prezinta un risc scazut de aparitie a bolilor cronice. Fructele constituie o importanta sursa de nutrienti vitali pentru sanatatea organismului si intretinerea corpului.
o dieta bogata in fructe si legume reduce riscul de aparitie a atacurilor de inima sau alte afectiuni cardiovasculare;
un consum constant de fructe si legume poate reduce riscul de aparitie a diabetului de tip II;
protejeaza organismul impotriva diferitelor tipuri de cancer: bucal, stomacal sau de colon;
datorita continutului bogat in fibre, fructele pot reduce riscul de aparitie a bolilor de inima (coronariene);
fructele si legumele bogate in potasiu reduc riscul de aparitie a pietrelor la rinichi si intaresc osatura;
de asemenea, sunt deosebit de indicate pentru a reduce consumul de calorii daca te decizi ca este timpul unei cure de slabire
-este indicat sa consumam 2-4 portii zilnic;o portie insemnand una din variantele de mai jos
1 fruct intreg de marime medie
1/2 grepa/banana mare
1 felie pepene rosu
3/4 ceasca suc de fructe
1/2 ceasca fructe mici (zmeura, mure, afine, etc.)
1/2 ceasca fructe taiate marunt, gatite sau conservate
1/4 ceasca fructe uscate
Leguminoase uscate, nuci, seminte
-se recomanda a fi consumate 2-3 portii zilnice
-o portie :una din variantele de mai jos:
1/2 ceasca fasole gatita
6 arahide intregi
2 linguri unt arahide (peanut butter)
1/3 ceasca nuci / seminte
Verdeturi
-se consuma 3-5 portii zilnic
-o portie reprezentand una din variantele de mai jos
1/2 ceasca verdeturi gatite
1/2 ceasca verdeturi crude, taiate marunt
1 ceasca verdeturi crude, (de ex. spanac, salata)
3/4 ceasca suc de legume
Lactate, oua si inlocuitori
-2-3 portii zilnic
-o portie inseamna:
1 ceasca lapte
1 ceasca lapte de soia
1 pahar (250 ml) iaurt
50 g branza vaci
30 g branza grasa
1 ou mediu
Alimente proteice (carne si inlocuitori)
-2-3 portii zilnic
-o portie inseamna:
60-80 g carne slaba gatita de vita, pasare sau peste
1/2 ceasca de tofu (branza din soia)
80 g burger / chifteluta de soia
ULEIURI SI GRASIMI
-1 portie zilnic
-1 portie inseamna:
1 lingurita ulei
1 lingurita margarina
1 lingura dres salata
1 lingura mainoneza
DULCIURI;BAUTURI RACORITOARE;BAUTURI ALCOOLICE
-nu sunt recomandate; de preferat a fi evitate.0-1 portii ocazional
-1 portie inseamna:1 gogoasa mica
· 1/12 (o felie) de tort
1 prajitura cu diametrul de 8 cm.
· 1 lingura miere
· 1 lingura zahar
· 1 lingura sirop
2 cuburi (20 g) ciocolata
250 ml (un pahar) cola / sprite / pepsi sau alta bautura racoritoare
1 paharel (150 ml) vin
· 1 halba de bere (360 ml)
1 dusca (50 ml) lichior (whisky, vodka, gin, etc.)