Rezervatiile naturale din judetul Valcea

Pe langa statiunile balneoclimaterice de care dispune aceasta zona a tarii noastre si care o transforma intr-un adevarat punct de interes turistic, mai exista si alte atractii cum ar fi rezervatiile naturale care se gasesc in aceste locuri.

Cea mai reprezentativa rezervatie naturala existenta aici este Parcul National Cozia, dar nu trebuie uitate nici cele din Muntii Coziei, Muntii Buila – Vanturarita si Muntii Capatanii.

Parcul National Cozia

Acest Parc National se intinde pe o suprafata de 17.000 de hectare si are cuprinse in el zone din Masivul Cozia si partea de nord-vest a Muntilor Capatanii. Manastirea CoziaFrumusetea acestui loc este data de peisajele impunatoare si de slaba influenta antropica existenta aici, astfel mentinandu-se un echilibru intre mediu si activitatea umana. Se gasesc in acest loc multe specii rare din flora si fauna tarii noastre cum ar fi iedera alba, floarea de colt, laleaua pestrita, rasul, capra neagra, cerbul si cocosul de munte. Daca tot ajungeti in zona, trebuie neaparat sa vizitati si Manastirea Cozia, incarcata cu o mare valoarea istorica si culturala.

Zona montana Parang-Cindrel

In aceasta grupa montana intalnim forme de relief montane deosebite: forme glaciare salbatice, asemanatoare cu cele din Alpi, defileul ºi cataractele Lotrului, lacurile glaciare din apropierea Obarsiei Lotrului, lacurile de la Galbenu ºi Petrimanu.

Citeste si:  Canicula: gesturi de adoptat de urgenta atunci cand este foarte cald

Tot in aceasta zona gasim si statiunile montane de pe Valea Lotrului, respectiv Voineasa, Vidra ºi Obarsia Lotrului.

Voineasa

statiunea-voineasa-valcea1Statiunea este situata la o altitudine de 650 de metri si se intinde pe o suprafata de 15 ha pe valea raului Lotru. Este o zona montana cu clima placuta avand veri racoroase si ierni blande.

Atractiile turistice sunt peisajele pitoresti, pescuitul si vanatoarea. Cu toate ca este o statiune montana unde se pot practica sporturile de iarna, in perioada rece a anului, turistii sunt rari si aceasta perioada este considerata ca fiind una de extrasezon, sezonul de varf din punct de vedere turistic ramanand cel de vara.
Voineasa
Statiunea dispune de peste 2.000 de locuri de cazare din care sunt ocupate doar 1000-1500 de locuri. Unitatile de cazare existente aici se prezinta in felul urmator: 21 vile single ºi duplex cu o capacitate de 716 locuri, 8 hoteluri cu o capacitate de 1612 locuri, 8 unitati de cazare cuprinse in circuitul agroturistic cu 8 locuri si 40 casute la Obarsia Lotrului. Aveti oricand posibilitatea sa cautati si cazare Valcea, deorece preturile de cazare la pensiuni sunt ceva mai mici.

Vidra

vidraAceasta statiune are o suprafata de 24 de ha si este situata in Muntii Purula o altitudine de 1300 metri. Are in apropiere lacul de acumulare Vidra care aduna toate apele din muntii din apropiere si pune in functiune cea mai mare hidrocentrala de pe raurile interioare ale tarii noastre: Uzina Electrica Lotru Ciunget, cu o putere instalata de 510 MW.

Citeste si:  Problema reprezentată de pariurile sub vârsta legală

Statiunea Vidra are peste o mie de locuri de cazare dar din cauza constructiilor care nu au fost finalizate, nu toate acestea sunt intrebuintabile. Chiar si in aceste conditii, statiunea poate caza intre 400-500 de turisti fara nicio problema.

Motivle pentru care ai vrea sa vizitezi aceasta zona uluitoare prin frumusetea locului sunt: aflandu-se la o altitudine de 1300 m, sporturile de iarna pot fi practicate din plin nelipsind zapada, un peisaj de basm, la 1450 m ai parte de un aer puternic ozonat, bogat in ioni negativi si esente volatile de brad, grad de poluare zero, pescuit de pastravi in lacul Vidra si raul Lotru si vanatoarea in imprejurimile statiuni.

Obarsia Lotrului

Statiunea se afla in apropierea limitei dintre judetele Hunedoara si Valcea, se intinde pe aproximativ 3 ha si este situata la o altitudine de 1300 m la numai 30 km de Petrosani. Obarsia Lotrului se afla pe cel mai frumos traseu auto din tara, Transalpina.
Aceasta statiune poate oferi celor dornici de drumetie si aer curat in perioada de vara aproximativ 100 de locuri de cazare si posibilitatea de a intreprinde drumetii si excursii in imprejurimi.