Majoritatea parintilor incearca sa gaseasca solutii cat mai bune pentru a-i pune pe copii pe drumul cel bun in viata. Atunci cand vine vorba despre fotbal, parerile sunt foarte impartite. Multa lume considera ca sportul rege este unul dintre cele mai complexe si interesante jocuri din lume, in timp ce altii cred ca nu face decat sa dezvolte niste oameni lipsiti de cultura, care nu stiu altceva decat sa dea cu piciorul in minge.
Adevarul tinde sa incline balanta catre primii, in conditiile in care fotbalul este un joc extrem de complex, care a dus la constructia unui adevarat cult, la aparitia unui numar impresionant de jocuri cu fotbal pentru PlayStation si PC si la numeroase activitati adiacente, cum ar fi pariurile sportive.
De ce este practicarea fotbalului buna pentru cei mici?
Conform celor de la hepy.ro, atata vreme cat este pastrat un echilibru intre educatia formala si educatia prin sport, optandu-se pentru sportul rege, castigurile sunt uriase. Cei care practica fotbal reusesc sa castige urmatoarele lucruri:
- Sa obtina o conditie fizica de invidiat. Nu exista fotbalisti grasi si cu sigurant, nici dupa incheierea carierei de sportiv, majoritatea fotbalistilor nu ajung sa isi piarda forma fizica, in conditiile in care sunt invatati cu disciplina.
- Sa fie disciplinati. Disciplina este reteta succesului in foarte multe domenii ale vietii. Aceasta vine la pachet cu capacitatea de a face fata efortului sustinut, cu capacitatea de a se concentra si de a gandi sistematic fiecare actiune.
- Sa coopereze si sa socializeze. Este un alt castig urias pe care toti cei care practica fotbal de performanta il au. Acestia invata sa coopereze cu echipa si sa comunice cu acesta. In plus, se creaza o atmosfera de fraternitate in care jucatorii se ajuta intre ei, atat pe teren cat si in afara lui.
- Sa isi dezvolte calitatile de lider. Din foarte multe echipe de fotbal se dezvolta lideri care nu au succes doar pe teren, ci si in afara lui. Acestia au capacitatea de a motiva si de a inspira si au mult mai multe sanse in viata, odata ce cariera de fotbalist se incheie.
Prin fotbal se dezvolta echilibrul, viteza de reactie, simtul tactic, increderea in sine si foarte multe alte calitati personale.
Exista si dezavantaje ale fotbalului?
Evident, nu exista niciun domeniu care sa aduca doar avantaje. Riscul de accidentare este unul dintre dezavantajele generate de sportul rege. De asemenea, lipsa timpului personal poate sa fie considerata a fi un alt dezavantaj. Majoritatea fotbalistilor profesionisti isi petrec timpul in cantonamente, alaturi de echipa cu care joaca.
Cu toate astea, avantajele sunt mult mai convingatoare decat dezavantajele, asadar, parintii care doresc sa isi vada copiii dezvoltandu-se armonios, pot lua in considerare fotbalul sau un alt sport de echipa, precum handbalul. Daca sportul este practicat alaturi de o alta activitate total opusa, cum ar fi invatarea unui instrument muzical, sansele copilului de a ajunge un adult echilibrat, plin de succes, sunt foarte mari.