In acest critic prim an, creierul bebelusului incepe sa retina imaginea, coordonandu-se cu ochii. Poti participa in dezvoltarea vederii noului nascut ca o parte normala din timpul petrecut alaturi de acesta. Pentru bebelusul tau, TOTUL este nou si ii incita curiozitatea, iar vederea lui este una din puntile principale de legatura cu mediul inconjurator. In primele saptamani si luni, bebelusii invata sa isi foloseasca ochii si ochii lor “invata” sa vada. In timp ce fiecare ochi separat, are structura fizica pentru a putea vedea, cei 2 ochii nu au invatat inca sa lucreze impreuna.
Cea mai buna metoda de a pastra sanatoasa vederea bebelusului in dezvoltare, este printr-o regulara examinare profesionala, la medicul oftalmolog. Chiar si pediatrul poate verifica anumite aspecte ale vederii in primele vizite la acesta, pentru controlul general al sanatatii bebelusului dumneavoastra. Aceasta simpla examinare va determina daca apar prombleme premature legate de ochi si de vederea copilului. Bebelusii trebuie supusi unui control la ochi de catre medicul oftalmolog o data la sase luni. O dieta balansata poate face diferenta. A sti care tipuri de mancare contin nutrientele necesare pentru dezvoltarea unei vederi bune este esential.
In acelasi timp, trebuie sa ne preocupe siguranta ochilor copilului. Bebelusul (copilul) este de cele mai multe ori in mod natural curios, asta insemnand ca nu te poti relaxa atunci cand parasesti domiciliul. Cele mai multe accidente se intampla acasa. Daca banuiesti ca vederea copilului a fost pusa in pericoul, fie si in urma unui accident care poate parea minor, se recomanda vizitarea de urgenta a medicului oftalmolog pentru consult.
In timp ce dezvoltarea fizica a ochiului si vederii are loc inca din primul an de viata, ea se continua in copilarie. In tot acest timp, muschii ochiulari se intaresc si conexiunile nervoase se multiplica. Poti ajuta in acest proces asiguran o stimulare vizuala continua pentru copilul tau. Printre vitaminele cele mai importante care ajuta la dezvoltarea vederii putem mentiona: vitamina C, vitamina E, beta-caroten-ul si luteina. In acelasi timp si anumite tipuri de alimente, cum am specificat si mai sus, contribuie esential la dezvoltarea si mentinerea unei vederi bune. Acestea sunt : spanacul, bogat in luteina si in acelasi timp un antioxidant ce lupta impotriva miopiei si ajuta circulatia sangelui la nivel ocular. Broccoli, pe langa luteina este bogata si in vitamina C, care lupta impotriva imbatranirii. Pentru bebelus/copil il poti folosi la supe, piureuri, salate sau diverse feluri de mancare cu legume. Somonul, bogat in acizi grasi Omega 3, reduce riscul degenerarii maculare care poate duce la pierderea totala a vederii. Morcovii, sunt cea mai bogata sursa de beta caroten, un antioxidant care este convertit in vitamina A in organism si mentine sanatatea corneei.