Unde gasim serotonina naturala?

Cu siguranta ai auzit si tu de existenta unui „hormon al fericirii”. Este vorba despre serotonina, o substanta produsa in mod natural de organismul nostru, care actioneaza asupra sistemului nostru nervos si care este asociata cu reglarea fericirii. Acum stim ca productia de serotonina este influentata de alimentatia si de stilul nostru de viata.

In acest articol, aruncam o privire asupra acestui hormon al fericirii si va invitam sa descoperiti unde sa gasiti serotonina naturala si cum sa ii cresteti productia.

Serotonina este un hormon, adica o substanta chimica produsa de organismul nostru si care intra apoi in sange pentru a permite transmiterea de informatii catre organele tinta. In cazul serotoninei, aceste informatii se refera la unele dintre comportamentele noastre, in special la emotivitate si la starea de spirit (strans legate de perceptia fericirii), iar organul tinta este sistemul nostru nervos. Acesta este motivul pentru care serotonina este numita hormonul fericirii.

Din punct de vedere chimic, serotonina este o proteina, alcatuita din aminoacizi, dintre care cel mai important este triptofanul. Vom retine numele acestui aminoacid, deoarece este esential pentru producerea serotoninei naturale in sistemul nervos si in intestin.

Alimentele si productia de serotonina

Molecula de serotonina nu se gaseste direct in alimente ca atare, dar unele produse ne furnizeaza triptofan, principalul precursor al hormonului fericirii.

Citeste si:  Ce este balonarea si cum scapam de ea?

O dieta care contine surse naturale de proteine este bogata in aminoacizi, inclusiv triptofan. Asadar, pentru a produce cantitati suficiente de serotonina naturala, organismul are nevoie de un substrat adecvat: peste (pestele gras este deosebit de bogat in triptofan), carne de pasare, oua, produse lactate (in special branzeturi tari), leguminoase (linte, mazare, fasole alba sau rosie, soia etc.), nuci (migdale, nuci caju) sau chiar tarate de ovaz.

In plus, pentru a sintetiza serotonina in mod natural, organismul dumneavoastra are nevoie de combustibil, motiv pentru care consumul de carbohidrati nu trebuie neglijat. Pentru a va furniza energie, alegeti carbohidrati de cea mai buna calitate: consumati fructe de sezon, precum si cereale (grau, orez, hrisca, ovaz etc.) si derivatele lor, cum ar fi painea si pastele. De asemenea, carbohidratii furnizeaza energia necesara pentru functionarea globulelor rosii (permitand o buna oxigenare) si a sistemului nervos, deci sunt necesari pentru viata de zi cu zi.

Sursa: https://www.la-vie-naturelle.com/blog/post/serotonine-naturelle