Hiv este Virusul Imunodificientei Umane care ataca sistemul imunitar. Prezenta acestui virus in organism ingreuneaza lupta organismului cu bolile si infectiile care pot aparea. A fi infectat cu virusul HIV nu inseamna intotdeauna ca exista si SIDA, aceasta boala fiind ultimul stadiu al infectiei cu HIV. Unele persoane pot trai multi ani cu virusul HIV in organism pana sa dobandeasca boala SIDA.
Simptomele infectiei cu HIV pot aparea fie in primele zile de la incubatie fie in cateva saptamani. Aceste simptome nu se manifesta la fel pentru fiecare individ si de multe ori pot fi asociate cu gripa. Dupa infectia cu HIV exista posibilitatea sa nu simtiti nici un fel de boala multi ani.
Pacientii infectati cu HIV pot avea simptome precum tuse uscata, stare de confuzie, diaree, dificultate de concentrare, oboseala, febra, lipsa apetitului sau durere la inghitit. Pe langa aceste simptome unele persoane pot simti modificari ale ganglionilor de la nivelul gatului, axilelor si abdomenului, transpiratii nocturne, respiratie dificila, tulburari de personalitate sau furnicaturi la nivelul membrelor. Scaderea inexplicabila in greutate si infectia repetata cu virusul herpes simplex pot fi alte semne ca organismul este infectat cu HIV.
Virusul HIV se transmite prin contact direct cu sangele sau secretiile unei persoane infectate. In 80% din cazuri HIV se transmite prin contact sexual. Femeia infectata cu HIV poate transmite virusul fatului in timpul sarcinii sau cand alapteaza.
Daca simtiti cateva din simptomele descrise mai sus nu ezitati sa mergeti la medic pentru un test. Infectia cu HIV in faza incipienta poate intarzia aparitia bolii Sida sau poate fi chiar prevenita, daca este tratata la timp.