Un zambet mai alb poate fi deseori un accesoriu popular pentru multe persoane. De la procedurile realizate in cabinetul medicului stomatolog la tratamentele naturale de albirea dintilor, pentru fiecare persoana interesata exista o procedura mai mult sau mai putin invaziva, dar care ofera rezultatele dorite. Cu toate acestea, foarte putini stiu ca asemenea tratamente pot avea si efecte negative asupra structurii dentare. Unii pacienti care au incercat deja produsele specializate au suferite diverse complicatii, de la usoare iritatii la dureri intense. Utilizarea prelungita a agentilor de curatare poate distruge smaltul dintilor, iar agentii de oxidare pot afecta tesuturile moi din interiorul cavitatii bucale. Mai mult, daca tratamentul nu este administrat corect, pot aparea complicatii precum iritarea gingiilor sau sensibilitatea dentara.
Produsele de albirea dintilor reprezinta una dintre cele mai fericite inventii din ultimul secol. Din dorinta de a avea un zambet precum cel al persoanelor care fac reclama la pastele sau gelurile de albire, majoritatea opteaza pentru un asemenea tratament fara a se informa in prealabil despre efectele negative pe care substantele componente le pot avea asupra danturii. Inainte de alegerea unei metode de albire, este necesara efectuarea unei consultatii stomatologice si pe baza recomadarilor medicului dentist, puteti alege tratamentul de albire potrivit.
In ceea ce priveste folosirea tratamentelor care se gasesc in farmacii (paste sau geluri de albirea dintilor), expunerea prelungita la agentii de curatare poate cauza iritatii puternice la nivelul dintilor si gingiilor. Produsele de albirea dintilor utilizeaza in compozitie elemente precum peroxidul de hidrogen (apa oxigenata – H2O2) care, daca nu se gaseste in concentratia corecta, poate anula efectele produsului utilizat. De multe ori, persoanele care utilizeaza tratamente naturale pentru aceasta activitate nu citesc cu atentie instructiunile de folosire. Ca orice alt tratament sau operatie, albirea dintilor trebuie sa fie realizata sunt indrumarea atenta a unui specialist, pentru a evita efectele negative ale tratamentelor intrebuintate necorespunzator. In acest caz, un medic stomatolog este persoana cea mai indicata de la care puteti obtine informatii cu privire la acest subiect.
Agentii abrazivi din interiorul unor paste sau geluri pentru albire pot cauza iritatii asupra tesuturilor moi din interiorul cavitatii bucale. Atunci cand tratamentul de albirea dintilor este realizat la cabinetul unui medic stomatolog, acesta intrebuinteaza un baraj dentar (o folie subtire din latex care previne contaminarea danturii cu agenti externi) pentru a directiona agentii chimici doar pe suprafata dintilor. In momentul in care au realizat tratamentul de albire in propriile locuinte, dar fara consultarea in prealabil a unui specialist, multe persoane s-au confruntat cu o sensibilitate dentara indelungata la lichide reci sau fierbinti. Iritatia gingiilor este de asemenea o problema des intalnita care apare atunci cand pacientii, constienti sau nu, inghit o mica parte din produsul utilizat pentru albirea dintilor, intampinand totodata si probleme precum diareea, starile de voma sau o senzatie de arsura.
Recomandarea noastra este sa consultati medicul stomatolog atunci cand considerati ca aveti nevoie de un tratament pentru albirea dintilor, solicitand informatii care va prezinta atat avantajele, cat si dezavantajele unei astfel de proceduri. Totodata, trebuie sa fiti siguri ca in momentul interventiei nu aveti nicio carie, deoarece elementele componente dintr-un gel sau o pasta pot favoriza evolutia rapida a unor carii aflate in stadiul incipient. Mai mult, daca veti urma un astfel de tratament, este indicat sa respectati intocmai informatiile privind utilizarea si expunerea la produsele utilizate, pentru a evita efectele negative pe care acestea le pot avea asupra dintilor sau cavitatii bucale.