Rezumat:
Care sunt dietele compatibile cu stiinta? Iti pui si tu deseori aceasta intrebare? Exista mai multe moduri de alimentatie ale caror beneficii au fost dovedite datorita diferitelor cercetari stiintifice. Vrei sa le cunosti? Citeste randurile de mai jos.
Diete compatibile cu stiinta
Dieta DASH
DASH este acronimul pentru Dietary Approaches to Stop Hypertension. A aparut in anii ’90 sub egida National Institute of Health din SUA. Scopul sau initial era acela de a reduce hipertensiunea arteriala care, la acea vreme, afecta un sfert din populatia americana. Este o dieta saraca in sodiu si bogat in alte minerale precum calciu, potasiu si magneziu. Furnizeaza in egala masura o canitate generoasa de fibre si de proteine. Este un regim bogat in fructe si in legume, in lapte si produse lactate cu un continut scazut de grasimi. Reduce utilizarea de sare, consumul de carne, produse dulci si bauturi alcoolice.
Dieta FODMAP
Dieta FODMAP este un regim therapeutic in special indicat pentru personele care sufera de sindromul colonului iritabil. Nu este insa o dieta care vindeca acest sindrom. Cu toate acestea, amelioreaza simptomele si disconfortul provocat de acestea. La inceput, aceasta dieta este destul de restrictiva. Drept urmare, inainte de a o urma cel mai bine este sa ceri sfatul unui specialist in diete si nutritie.
Dieta slaba in glucide
Dieta slaba in glucide sau low carbs este bazata pe reducerea consumului de glucide, in general se consuma 40% calorii. Chiar daca majoritatea dietelor recomanda reducerea consumului de glucide nu exista un procent clar care sa defineasca un regim slab in glucide. Se considera un regim moderat atunci cand contine in jur de 125-200 de grame si un regim slab in calorii atunci cand cantitatile sunt inferioare a 130 de grame. Regimul slab in calorii nu trebuie confundat cu dieta ketogenica. Glucidele trebuie sa provina din legume, leguminoase si cereale integrale.