conturi in euro

Cu ce sa inlocuiesti cafeaua: 3 alternative pentru a nu mai fi dependent

Cereale, leguminoase sau ciuperci: bauturile alternative se multiplica, cu sau fara cofeina.

O ceasca acasa inainte de a pleca, alta inainte de sedinta de la ora 10, a treia pentru a discuta despre sedinta, ultima pe terasa dupa pranz… Si tu esti dependent? Fie din motive de sanatate, fie pentru a reduce impactul ecologic, multi doresc sa-si limiteze consumul de cafea. Atentie: niciuna dintre alternative nu iti va oferi atat aroma prajirii, cat si savoarea boabelor de cafea! Trebuie deci sa accepti sa descoperi noi gusturi si sa iti schimbi obiceiurile. Sau sa inveti sa jonglezi: pastreaza-ti deliciosul espresso de dimineata, dar inlocuieste cafeaua de la distribuitorul de la birou cu o bautura din plante cultivate in Franta, care nu iti va provoca dureri de stomac sau insomnii.

Cicoarea

Cultivata inca din Evul Mediu, cicoarea este o planta din familia andivei, a carei radacina este taiata si prajita inainte de a fi macinata. Se consuma fie singura, fie amestecata cu cafea. Compania franceza Leroux o comercializeaza de peste un secol (in varianta bio din 2018), dar se gaseste si la Ricoré sau Cherico, care ofera cicoare bio cu diferite arome. Cicoarea se prepara ca si cafeaua solubila: o lingura mare intr-o ceasca, apa clocotita si gata. Gustul sau usor de alune, chiar de caramel, seduce anumite palate.

Citeste si:  4 sfaturi competente pentru un corp perfect!

Lupinul

In magazinele cu produse ecologice se gasesc si preparate mai putin cunoscute, pe baza de cereale prajite (in special orz si secara). Se produc chiar si inlocuitori de cafea din linte sau naut, prajiti cu energie solara! Gustul lor se apropie de cel al cafelei solubile. Dar mica samanta care inlocuieste cafeaua este o alta leguminoasa: lupinul. Aceasta planta cu flori albastre frumoase, bogata in fibre si proteine, este cultivata, prajita si apoi macinata. Lupinul se prepara exact ca si cafeaua, indiferent de tipul de cafetiera, pastrand astfel ritualurile pretioase care au o importanta atat de mare in obiceiurile noastre. Cu toate acestea, lupinul se umfla mai mult: este nevoie de cateva incercari inainte de a gasi doza potrivita. Atat ca gust, cat si ca si culoare, cafeaua de lupin este destul de convingatoare. Anumite game contin chiar si putina cofeina, provenita dintr-o planta din America de Sud, guarana.

Ciuperca

Pentru a inlocui efectul energizant al cofeinei, unii au preferat sa se orienteze catre ciuperci numite „adaptogene”, adica care ajuta organismul sa se adapteze la diferite forme de stres. Printre aceste ciuperci, utilizate in medicina chineza si cultivate in Europa, se numara lion’s mane (ciuperca creierului, care ar imbunatati functiile cognitive), cordyceps (ciuperca energiei) si chaga (antioxidant). Testat si aprobat, efectul ciupercilor este destul de similar cu cel al cofeinei. Surprinzator!

Citeste si:  Oppo A5 2020 revizuire

Sursa: https://madame.lefigaro.fr/bien-etre/nutrition/par-quoi-remplacer-le-cafe-20250825

Cauta toate stirile de ultima ora de pe Ghimpele. Vei afla tot ce s-a intamplat astazi in Romania.