Cafeaua si sanatatea dumneavoastra

poza-puls6Poate are gust bun şi vă ajută să începeţi dimineaţa, însă cum vă influenţează  cafeaua sanatatea?

Din ce în ce mai mulţi cercetători arată faptul că băutorii de cafea, în comparaţie cu non-băutorii, sunt:

* mai puţin predispuşi să aibă diabet de tip 2, Parkinson şi demenţă

* mai puţin predispuşi la anumite forme de cancer, probleme cu ritmul cardiac şi accidente vasculare

„Fără îndoială, sunt mai multe veşti bune decât rele în ceea ce priveşte cafeaua şi sănătatea”, declară Don Marks,  profesor de nutriţie şi epidemiologie.

Dar (ştiaţi că va fi şi un „dar”, nu?) încă nu s-a dovedit că ar preveni acele afectiuni.

Cercetătorii nu cer oamenilor să bea sau să nu bea cafea de dragul ştiinţei. În schimb însă, aceştia le pun întrebări despre obiceiurile lor în materie de cafea. Acele studii nu pot arăta cauza şi afectul. Este posibil ca băutorii de cafea să aibă alte avantaje, precum diete mai bune, mai multe exerciţii sau gene protective.

Prin urmare, nu există dovezi solide. Însă există semne de avantaje posibile în ceea ce priveşte sănătatea – şi câteva măsuri de precauţie.

Dacă eşti ca majoritatea americanilor, care au redus consumul de cafea de la 416 căni de 250 ml de cafea în 2009 (conform sondajelor World Resources Institute), s-ar putea să vrei să afli de ce este capabilă cafeaua să facă pentru tine sau cu tine.

Citeste si:  De ce dor si amortesc mainile noaptea?

Iată o abordare condiţie după condiţie a cercetării.

Diabetul de tip 2

Marks consideră informaţiile privind cafeaua şi diabetul de tip 2 „destul de solide”, care au la bază peste 15 studii publicate.

„Marea majoritate a acelor studii au indicat un beneficiu al cafelei în ceea ce priveşte prevenirea diabetului. Şi acum, s-au dovedit, de asemenea, beneficiile identice ale cafelei decofeinizate cu cea normală”, apreciază Marks pentru inscriu.ro

În 2005, echipa lui Marks a reevaluat nouă studii referitoare la cafea şi diabetul de tip 2. Dintr-un număr de peste 193.000 de persoane, cele care au spus că au băut mai mult de şase sau şapte căni zilnic au fost predispuşi cu 35% mai puţin să aibă diabet de tip 2 decât persoanele care au băut mai puţin de două căni zilnic. A existat un avantaj mai mic – un risc mai mic de 28% – pentru persoanele care au băut 4-6 căni pe zi. Cercetările au fost efectuate fără a se ţine seama de sex, greutate sau localizare geografică (SUA sau Europa).

De curând, cercetătorii australieni au evaluat 18 studii cu aproximativ 458.000 de persoane. Aceştia au descoperit o scădere cu 7% în ceea ce priveşte probabilitatea de a avea diabet de tipu 2 cu fiecare cană de cafea în plus băută zilnic. Acelaşi risc scăzut s-a remarcat şi pentru băutorii de cafea decofeinizată şi de ceai. Însă cercetătorii au atras atenţia asupra faptului că datele studiilor mai modeste pe care le-au evaluat ar putea fi mai puţin sigure. Deci, este posibil ca aceştia să fi supraestimat legătura puternică dintre a bea cafea din belşug şi diabet.

Citeste si:  Cauze de febra si tratament

Cum ar putea cafeaua să ţină diabetul la distanţă?

„Este pachetul întreg”, afirmă Marks. Acesta aduce în discuţie antioxidanţii – nutrimente care ajută la prevenirea deteriorării ţesutului din cauza moleculelor numite radicali liberi de oxigen. „Se ştie despre capacitatea antioxidantă a cafelei”, precizează Marks.

Cafeaua mai conţine minerale precum magneziu şi crom, care ajută organismul să folosească hormonul insulină, care controlează nivelul de zahăr din sânge (glucoza). În cazul diabetului de tip 2, organismul îşi pierde capacitatea de a folosi insulina şi reglează eficient nivelul glucozei.