Rezumat:
Odata cu schimbarea de anotimp, a temperaturilor si a orei, poate fi greu sa faci fata sosirii toamnei. Pentru a ramane in forma si sanatosi, este important sa consumam alimente bune, bogate in vitamine.
Fiecare fruct si leguma este o sursa esentiala de vitamine si minerale. Acestea sunt esentiale pe tot parcursul anului pentru a ne stimula sistemul imunitar si metabolismul energetic. Mineralele precum magneziul si fierul ne mentin muschii si sistemul nervos in stare de functionare corespunzatoare. Asadar, pentru a face plinul de acesti nutrienti, este esential sa variezi consumul de fructe si legume. Iata cum sa le alegi.
Capsunile, reginele bogate în vitamina C
Cu 54mg de vitamina C per 100g, capsunile contin mai multa vitamina C decat portocalele sau lamaile. Astfel, o mana de capsuni acopera mai mult de jumatate din necesarul nostru zilnic. Aceasta vitamina are multe beneficii: favorizeaza absorbtia fierului, ajuta la buna functionare a sistemului imunitar, protejeaza celulele de imbatranire, combate oboseala etc. Avantajul capsunilor este ca pot fi consumate crude, cu toata vitamina C (care este foarte sensibila la caldura).
Alte surse de vitamina C: coacaze negre, ardei, varza, kiwi, papaya, mazare neagra etc.
Avocado, surse de vitamina E
Acesta este un fruct destul de neobisnuit, bogat in grasimi bune (omega 9 precum uleiul de masline) care ajuta la mentinerea sistemului cardiovascular. De asemenea, contine o vitamina liposolubila, vitamina E, care este mai bine absorbita cu grasimi. Aceasta vitamina este un antioxidant puternic care protejeaza celulele de imbatranire si este renumita pentru beneficiile sale pentru piele. Avocado este folosit si in mastile hidratante facute in casa.
Alte surse de vitamina E: ardei, coacaze negre, mango, salvie, pastarnac, prune etc.
Sparanghelul, campionul vitaminei B9
Sparanghelul este cunoscut pentru proprietatile sale detoxifiante, datorita fibrelor sale, care faciliteaza tranzitul, si potasiului sau, care favorizeaza diureza. Dar este si o sursa excelenta de vitamina B9, care contribuie la buna functionare a sistemului imunitar si la formarea globulelor rosii (anti-fatiga). De asemenea, contribuie la cresterea tesuturilor si este esentiala pentru femeile insarcinate, care sunt adesea suplimentate cu acid folic, celalalt nume al acesteia.
Alte surse de vitamina B9: broccoli, salata, fructul pasiunii, sfecla rosie, capsuni, ridichi etc.
Caisele, regele pro-vitaminei A
Pro-vitamina A este transformata in organism in vitamina A, iar doua caise frumoase acopera aproape jumatate din necesarul nostru zilnic. Aceasta vitamina este nepretuita pentru piele, deoarece este implicata in cresterea tesuturilor si vindecarea ranilor si protejeaza impotriva daunelor solare. De asemenea, este importanta pentru o buna vedere pe timp de noapte. Aceasta vitamina liposolubila este mai bine absorbita daca caisele sunt consumate impreuna cu un aliment gras (cum ar fi migdalele si un patrat de ciocolata neagra).
Alte surse de pro-vitamina A: cartoful dulce, morcovul, ardeiul galben si rosu, dovleacul, pepenele galben etc.
Bananele, bogate in potasiu
Acest fruct este un aliat al sportivilor, deoarece este bogat in carbohidrati, usor de digerat si bogat in potasiu (320 mg/100 g), care ajuta la buna functionare a muschilor si amortizeaza aciditatea produsa in timpul efortului. Pentru persoanele cu tensiune arteriala ridicata, potasiul are si avantajul suplimentar de a reduce presiunea arteriala. Bananele sunt, de asemenea, o sursa buna de triptofan, precursorul serotoninei, neurotransmitatorul fericirii!
Alte surse de potasiu: pastarnac, telina, topinambur, varza de Bruxelles, avocado…
Anghinarele, furnizoare de magneziu
Sub aspectul sau rustic, aceasta leguma ascunde o multime de beneficii: antioxidanti, inulina (o fibra prebiotica) si o multime de minerale: potasiu, calciu, magneziu etc. Magneziul este relativ rar in alimentatia noastra si este adesea insuficient. Cu toate acestea, magneziul este necesar pentru transformarea nutrientilor (energie), functionarea sistemului nervos (antistres) si relaxarea musculara (anti-crampe).
Alte surse de magneziu: soricelul, cardonul, salcamul, mazarea, bananele, fructul pasiunii etc.
Sursa: https://www.femmeactuelle.fr/sante/alimentation-equilibree/vous-etes-en-baisse-de-forme-pensez-a-ces-fruits-et-legumes-riches-en-fer-vitamine-c-et-magnesium-2179305
Cauta toate stirile de ultima ora de pe Ghimpele. Vei afla tot ce s-a intamplat astazi in Romania.