Celulele stem, denumite si celule susa, au doua capacitati de-a dreptul remarcabile cea de auto-innoire si cea de diferentiere, doua capacitati care le determina sa fie de-a dreptul cruciale in tratarea bolilor degenerative, maladiilor care afecteaza sistemul nervos central, dar si in procesul de reparare al tesuturilor si ale organelor. Dar cum exact functioneaza aceste microorganisme si care este cu adevarat importanta celulelor stem?
O fiinta umana, in faza de embrion este un adevarat conglomerat de celule stem. Pe masura ce acestea se diferentieaza, incep sa apara si primele tesuturi si organe. Putem sa ne imaginam o celula stem ca fiind o pagina alba, aceasta devine un document in momentul in care primele informatii o lovesc si o determina sa preia o functie. Dar o celula stem poate si sa se multiplice prin intermediul mitozei, fapt care o determina sa devina o noua coala alba de hartie, in asteptarea instructiunilor. Inca din faza embrionara, celulele stem au un prezenta importanta in viata noastra. Acestea decid modul in care organele noastre apar si se dezvolta pe perioada intra-uterina. Putem afirma, intr-un mod plastic, popular ca celulele stem sunt de fapt caramizile care construiesc un organism uman. Dar importanta celulelor stem nu se rezuma strict la dezvoltarea vietii intrauterine, din contra, acestea pot fi folosite si pe parcursul vietii adulte pentru a vindeca anumite maladii congenitale si boli degenerative.
Desi versatilitatea acestor celule este de-a dreptul uimitoare, ele putand sa se auto-reinnoiasca sau sa se transforme in celule cu alte functionalitati, acestea au totusi o limitare cruciala. Efectele donarii intre doi pacienti care nu sunt inruditi nu sunt atat de potente precum cele dintre doi pacienti inruditi. Tocmai de aceea se recomanda de catre medicii specialisti realizarea unei recoltari inca din momentul nasterii. Procedura prin care recoltarea de celule stem este realizata este non-intrusiva, aceasta realizandu-se strict prin intermediul sangelui ombilical. Recoltarea nu impune niciun risc nici asupra nou-nascutului si nici a mamei, fapt care nu face decat sa faca decizia de a recolta celule stem inca din momentul nasterii mai usoara.
Opinia unanim acceptata de catre specialisti este ca sangele placentar, adica cel regasit in ombilic, este cel mai bogat in celule stem, astfel recoltarea lui este chiar recomandata, mai ales pentru ca aceste celule pot fi folosite si pentru tratarea persoanelor inrudite cu nou-nascutul.
Avand in vedere modul extraordinar de rapid in care evolueaza medicina si procesele tehnologice implicate, putem fi siguri ca pe viitor, importanta celulelor stem va deveni si mai puternica. Daca momentan acestea trateaza foarte facil variate tipuri de leucemie, sau boli degenerative ale sistemului nervos central si in unele cazuri chiar si Alzheimer, pe viitor putem vedea aplicatii ale celulelor stem si in regenerarea de alte tesuturi, organe sau chiar si membre!