Rezumat:
Scopul tratamentului medical este de a controla semnele si simptomele pentru cat mai mult posibil, in timp ce efectele adverse ale medicamentelor ar trebui sa fie reduse la minimum. Tratamentul medical pentru boala Parkinson includ agonisti de dopamina, levodopa, medicamente anticolinergice si alti agenti terapeutici.
Levodopa
Levodopa este considerat cel mai eficient medicament pentru boala Parkinson. Este un precursor al dopaminei. Indicatia de a folosi acest medicament este reprezentat de dezechilibrul biochimic produs de depletia de dopamina in striat nuhcleus. Levodopa poate fi combinat cu inhibitor de dopa-decarboxilaza periferica, cum ar fi carbidopa sau benserazida, in scopul de a preveni distrugerea de rapid si de a obtine un control mai bun al simptomelor, cu un doze mici de levodopa.
Levodopa amelioreaza simptomele bolii, dar cu utilizarea prelungita a medicamentului si progresia bolii va aparea fenomenul de pe poarta (o scadere treptata in eficienta de droguri inainte de administrarea dozei urmatoare).
Efectele adverse de levodopa sunt importante, fiind reprezentat de miscari involuntare, diskinezie labial, lingual, trunchi, gat si membrele distonie, grimase si miscari ale capului. Poate sa apara, de asemenea, hipotensiune arteriala ortostatica, depresie si posibilitatea de agravare a unei depresii preexistente. Alte efecte adverse sunt reprezentate de hiperexcitabilitate si de agresiune.
Fenomene secundare apar, de obicei, la doze mari de levodopa, dupa un tratament pe termen lung. Daca efectele adverse apar la doze mici, asociere cu alte medicamente dopaminergice cum ar fi amantadina sau bromocriptina este recomandata. Se crede ca pe termen lung evolutia bolii Parkinson nu este influentata de tratamentul cu levodapa, chiar si administrata de la primele faze ale bolii. Degenerare a celulelor substantia ningra progreseaza si dupa ani de evolutie a bolii Parkinson, eficienta de droguri este in scadere si in 80% dintre pacienti vor aparea diskinezie si de fluctuatiile de raspuns de droguri sau de pe-afara fenomenului. Pe-off fenomen este o stare in care pacientul trece in cateva minute de la o stare de mobilitate relativ la o imobilitate completa, akinezie, hipotonie, care poate dura de la 30 de minute la mai multe ore, stat care nu este modificat de urmatoarea doza de levodopa. Cauza este necunoscuta, desi sa observat ca fenomene punctuale sunt corelate cu nivelele plasmatice scazute de concentrare levodopa.
Inhibitorii de catecol-O-metil transferaza (COMT)
Inhibitorii de catecol-O-metil transferaza (COMT), reprezentata de tolcapona si entacapona sunt aditivi pentru tratamentul cu levodopa. Sunt recomandate la pacientii cu boala Parkinson care prezinta poarta pe fenomene, in scopul de a prelungi de raspuns la tratamentul cu levodopa.
Medicamente anticolinergice
Sunt utilizate pentru o mult timp ca si terapie initiala pentru boala Parkinson, in scopul de a contracara predominanta a sistemului colinergic induse de deficit de dopamina. Anticolinergice sintetice sunt reprezentate de Artane, cogentin si biperiden, fiind util in controlul tremor. Efectele secundare sunt reprezentate de gura uscata, vedere incetosata (midriaza), ameteli, constipatie, retentie urinara, agravarea un netratate glaucom, stari confuzionale si halucinatii.
Amantadina
Acesta este un agent antiviral, care stimuleaza eliberarea de dopamina in neuronii nucleul striat si prezinta, de asemenea, efecte anticolinergice. Este util in controlul hypokinezia, rigiditate si tremor, efectele benefice ale medicamentului sa apara imediat dupa initierea tratamentului. Este recomandat sa fie administrate in cazurile nou diagnosticate sau la pacientii care prezinta intoleranta la doze eficiente de levodopa. Amantadina pot fi asociate cu tratamentul cu levodopa sau anticolinergice. Efectele secundare sunt reprezentate de edeme ale membrelor inferioare, insuficienta cardiaca congestiva, livedo reticularis, retentie urinara si halucinatii vizuale.
Cauta toate stirile de ultima ora de pe Ghimpele. Vei afla tot ce s-a intamplat astazi in Romania.