Potrivit noilor descoperiri, alcoolul este unul dintre factorii de risc pentru fibrilatie atriala.Legatura dintre alcool si palpitatii cardiace a fost de fapt, stabilit in 1978 cand “inima sindromul de vacanta” a fost descris. Acest sindrom a fost descris in cele care au baut alcool in exces, mai ales in timpul iernii. Acum, cercetatorii au facut mai multe descoperiri cu privire la efectele alcoolului asupra functiei cardiace in urma unui studiu efectuat intre 2004 si 2011.
Faptul ca abuzul de alcool determina cardiomiopatie arrhythmogenic nu este ceva complet nou in cardiologie. Cardiomiopatie alcoolica este cauzata pe de o parte, de agresiune alcool toxic a miocardului, si pe de alta parte, la deficit de tiamina, vitamina B1 si anume (beri beri ca efect). A fost odata numit boala bautorilor de bere, deoarece aceasta a avut loc in special la bautorii de bere cronice. Simptomele bolii cardiace, in afara de dispnee, palpitatii, care sunt, de obicei, se anunta instalarea de fibrilatie atriala. Desi mecanismul nu este complet inteles, exista o activitate electrica insuficienta duce la instalarea fibrilatie atriala. Cardiomiopatie alcoolica este o cardiomiopatie dilatativa (muschiul inimii este dilatat si functia sistolica este modificat).
Acum, ceea ce cercetatorii UCB descoperit a fost ca cei care beau alcool au un risc de 4,5 ori mai mare de a dezvolta fibrilatie atriala decat cei care nu consuma alcool. Rezultatele sunt disponibile datorita unui studiu realizat in perioada septembrie 2004-martie 2011, pe un esantion de 233 pacienti. Dintre pacienti intervievati, 133 au raportat fibrilatie atriala paroxistica sau aritmie, consumul de alcool neregulate, si 90 au declarat ca au avut tahicardie supraventriculara, cu nici un episoade de fibrilatie atriala.Autorul principal Grigorie Marcus, MD, profesor asistent de medicina la UCB Divizia de Cardiologie, spune ca nu exista nici o legatura intre varsta si rasa de pacienti si de episoade de fibrilatie atriala. De asemenea, el a declarat ca una dintre limitarile de studiu a fost mic esantion de pacienti.Descoperirea va fi publicat in 1 august problema a Jurnalului American de Cardiologie. Alcoolul are numai efecte negative asupra inimii, asa cum se arata in unele studii. Sa constatat ca anumite substante din vin, cum ar fi resveratrol, care este un antioxidant, are efect protector asupra vaselor. Resveratrolul are efecte anti-inflamatorii si reduce de zahar din sange, astfel scade riscul de ateroscleroza. Desi discutiile cu privire la efectele alcoolului sunt oarecum controversate, consumul in exces de alcool are, desigur, efecte nocive asupra organismului. In plus, dupa cum spune Marcus, unii oameni sunt mai vulnerabili la efectele nocive ale consumului de alcool: “” dovezi clinice sugereaza faptul ca unele persoane sunt sensibile si alte persoane care nu sunt, dar daca ei stiu ca sunt sensibile ar trebui sa evite consumul de alcool “, a spus el.