Bubble tea: care sunt riscurile pentru sanatate daca bei prea mult din aceasta bautura la moda?

Cu culorile sale exotice si aromele gourmet, bubble tea este o bautura care a cucerit cei mai tineri consumatori in doar cativa ani. Dar aceste bauturi frumoase si distractive nu sunt ideale pentru sanatate. Sophie Janvier, dietetician si nutritionist, face o analiza mai atenta.

In ultimii ani, au aparut peste tot in Romania magazine de bubble tea. Amuzanta si colorata, aceasta bautura venita din Asia a cucerit cei mai tineri consumatori, care acum beau bubble tea in loc de milkshake sau sucuri. Dar, desi ceaiurile cu bule pot parea inofensive, cu aromele lor gourmet si gustul lor dulce, ele nu sunt lipsite de efecte asupra sanatatii.

Origine, ingrediente, reteta: ce este in aceasta bautura la moda?

„Bubble tea este o bautura taiwaneza preparata din ceai, lapte si perle de tapioca, care sunt in general fierte si inmuiate in zahar brun, la care se adauga uneori siropuri de fructe, coloranti sau topping-uri pentru a o face mai indulgenta”, explica dieteticianul. Unul dintre principalele motive ale succesului acestei bauturi este faptul ca poate fi personalizata pentru a se potrivi gusturilor individuale. Intre diferitele ceaiuri, topping-uri sau siropuri de fructe, exista sute de retete de bubble tea, toate foarte atractive. Continutul ridicat de zahar al ceaiului cu bule inseamna, de asemenea, ca poate crea o dependenta puternica.

Citeste si:  Simptome cancer colon

Dincolo de multitudinea de optiuni gourmet, ceaiul cu bule este, de asemenea, o bautura foarte distractiva. Acesta se bea printr-un pai mare care este infipt in folia de plastic a ceaiului cu bule. Latimea paiului iti permite sa te bucuri de bautura, dar si sa aspiri perlele de tapioca, o alta trasatura caracteristica a ceaiului cu bule. „Este o bautura distractiva si atractiva”, spune Sophie Janvier.

Cate calorii contine un pahar de bubble tea?

Continutul de zahar al acestei bauturi inseamna ca este, de asemenea, foarte bogat in calorii. Dar nu este usor sa stii exact care sunt valorile nutritionale ale acestei bauturi, deoarece „depinde de locul de unde o cumperi, iar retetele nu sunt intotdeauna aceleasi de la un magazin la altul”, explica Sophie Janvier. Ea adauga ca legislatia europeana prevede ca nu este obligatoriu sa se comunice consumatorului compozitia exacta a bauturilor vandute neambalate.

Cu toate acestea, experta considera ca „in majoritatea cazurilor, o bautura va contine cel putin 200 de calorii si mai des in jur de 350 de calorii pentru un pahar mare de ceai cu bule”. Ea subliniaza ca „este de doua-trei ori mai mult decat o bautura racoritoare”. Prin urmare, ceaiul cu bule este o bautura bogata in zahar si calorii, care trebuie consumata cu moderatie, deoarece consumul excesiv poate duce la obezitate si la probleme de sanatate.

Citeste si:  Consumul de alcool duce la fibrilatie atriala

Ce sunt boabele de tapioca si care sunt riscurile pentru sanatate?

Una dintre trasaturile distinctive ale ceaiului cu bule este reprezentata de perlele de tapioca, bilele negre care sunt aspirate printr-un pai lat. Dar care sunt consecintele acestor bobi asupra sanatatii? „Daca iei perla de tapioca cruda,  aceasta este destul de hranitoare, deoarece este facuta din faina de manioc, dar are un indice glicemic ridicat, mai ales daca este gatita”, explica Sophie Janvier. In forma sa cruda, perla de tapioca este deja foarte dulce, dar in ceaiul cu bule, este acoperita cu zahar brun pentru a-i da o culoare neagra, ceea ce creste incarcatura glicemica. „Consumul repetat de prea mult zahar poate favoriza mai multe tipuri de probleme cardiovasculare si va determina cresterea nivelului de zahar din sange”, spune Sophie Janvier, creatoare a programului online BOOST privind alimentatia antiinflamatoare. Ea adauga ca „daca ai deja probleme cardiovasculare, aceasta poate incuraja rezistenta la insulina, diabetul, ficatul gras si, bineinteles, cresterea in greutate”.

Lapte sau fructe: este bubble tea bun pentru tine?

Nu doar perlele de tapioca pot cauza probleme. „Exista, de asemenea, si perle de fructe care contin fructe si gelatina, ceea ce nu este atat de grozav”, explica dieteticianul. Aceste perle de fructe pot fi chiar mai rele pentru sanatate decat perlele de tapioca, care sunt de origine vegetala si cruda.

Citeste si:  Dietele bogate in beta-caroten - un potential risc pentru sanatate

Printre numeroasele ingrediente din ceaiul cu bule, Sophie Janvier arata cu degetul si spre anumiti coloranti si aditivi frecvent utilizati, cum ar fi E102, „suspectat de a favoriza alergiile sau hiperactivitatea la copii”. Ea aminteste, de asemenea, un studiu asiatic recent care asociaza marii consumatori de bubble tea cu un numar usor mai mare de tulburari depresive. „Este dificil de explicat exact de ce, dar este clar ca, atunci cand consumam prea mult zahar, acesta duce la o inflamatie cronica, in special la nivelul creierului, ceea ce poate favoriza in cele din urma tulburarile de anxietate sau depresia”, presupune ea.

Expertul ii sfatuieste, prin urmare, pe oameni sa ramana rezonabili atunci cand vine vorba de consumul de bubble tea: „Pana la urma, nu este vorba de a demoniza ceaiul cu bule. Daca bei un ceai cu bule o data la doua luni, nu se va intampla nimic, ci consumul regulat al acestui tip de produs este cel care poate pune probleme”.

Sursa:  https://www.femmeactuelle.fr/sante/alimentation-equilibree/bubble-tea-quels-sont-les-risques-de-cette-boisson-tendance-pour-la-sante-lorsque-lon-en-consomme-trop-2170215