Care sunt urgențele ortodontice?

caresunturgenteleortodontice_Ortodonția este ramura medicinii dentare care se ocupă cu îndreptarea poziției dinților, reglarea mușcăturii (a ocluziei) și a rapoartelor dintre cele două maxilare. Pe scurt, specializarea de ortodontie are ca scop alinierea dinților, prin intermediul unui aparat ortodontic mobil sau fix, cunoscut și sub denumirea de aparat dentar.

Ortodonția este ramura medicinii dentare care se ocupă cu îndreptarea poziției dinților, reglarea mușcăturii (a ocluziei) și a rapoartelor dintre cele două maxilare. Pe scurt, specializarea de ortodontie are ca scop alinierea dinților, prin intermediul unui aparat ortodontic mobil sau fix, cunoscut și sub denumirea de aparat dentar.

Atunci când este introdus un aparat dentar, în majoritatea cazurilor, pacientul poate să simtă un disconfort sau, în unele cazuri, pot să apară și urgente stomatologice în urma intervenției ortodontice, care sunt diferite de disconforturile de zi cu zi. Cum diferențiem aceste urgențe?

În primul rând, este bine să ne familiarizăm în ce constă durerea care este considerată normală în timpul tratamentului ortodontic. Tratamentul ortodontic de regulă nu este un tratament inconfortabil, dar vor exista momente, în care maxilarul, gura sau dinții pot deveni mai sensibili sau pot chiar să apară anumite dureri la nivelul acestora.

Posibilele disconforturi apar în perioada imediat următoare după aplicarea aparatului dentar. Cu toate acestea, nu trebuie să te îngrijorezi, deoarece acestea nu sunt considerate o urgență stomatologică și vor fi resimțite doar pentru o perioadă scurtă de timp. Cu toate că nu sunt o urgență stomatologică, pentru a diminua aceste dureri, este recomandat să soliciți medicului stomatolog analgezicele potrivite, astfel încât disconfortul să fie cât mai diminuat. De asemenea, poți să aplici gheață pe zona afectată. Este bine totodată, să îți asiguri o igienă orală corespunzătoare și să contactezi medicul stomatolog pentru îndrumări.

Citeste si:  Daca nu am avut varicela cand am fost copil, pot lua infectia acum cand sunt adult?

În schimb, o urgență stomatologică poate să fie dată de dezlipirea unei ligaturi. În cazul în care dezlipirea este doar parțială, poți să intervii și să încerci să o reatașezi cu ajutorul unei pensete sterilizate anterior prin fierbere. În cazul în care este vorba despre o ligatură dezlipită total, va trebui să îi faci o vizită medicului stomatolog.

De asemenea, o altă urgență stomatologică presupune Ieșirea unui arc din tub, care poate sa fie remediată tot cu ajutorul unei pensete sterilizate. Poți încerca reintroducerea acestuia în tub, iar dacă observi că este greu de manipulat, cel mai bine ar fi să contactezi medicul ortodont care îți va spune dacă poți să îl tăi și îți va recomanda instrumentele potrivite pentru acest lucru.

Deci, care sunt urgențele stomatologice în timpul tratamentului ortodontic?

  • atunci când simți o durere intensă care nu trece
  • dacă apar nereguli la nivelul aparatului dentar pe care nu poți să le fixezi

În cazul în care te confrunți cu una dintre aceste probleme, nu ezită să te adresezi medicului stomatolog cât de repede posibil.