Rezumat:
Tehnicile incorecte de alergare maresc riscul de accidentare, lucruri care pot fi prevenite din timp. Alergatorii de performanta au tehnici performante de alergare.
Multi alergatori „recreationali” isi solicita corpul, isi compromit viteza de alergare folosind tehnici gresite. La ora actuala, sunt metode unice de invatare eficienta si corecta a anumitor tehnici de alergare, atat pentru alergatori de performanta cat si pentru alergatori recreationali, incepatori sau avansati.
Fie ca alergi pentru a te mentine in forma, fie te pregatesti pentru o competitie, cros, maraton chiar si fotbal sau baschet, iti poti imbunatatii tehnica de alergare si de sprintare.
A alerga bine si rapid este o abilitate, nu ceva cu care te nasti. Ca si oricare alta abilitate poate fi invatata.
Alergi eficient?
Cele mai des intalnit puncte slabe la alergatori sunt:
- miscare exagerata pe axul vertical al corpului in functie de momentul alergarii;
- pas de alergare inadecvat;
- insuficienta folosire a structurii tendoanelor gambei;
- aterizarea fortata (intensa) pe picior;
- scurtarea miscarii normale de aterizare pe picior;
- nefolosirea bratelor pentru sustinerea miscarii;
- deformarea diafragmei in plan sagital in timpul alergarii;
- aplecarea inainte a capului si portiunii superioare a trunchiului in timpul alergarii;
- alergarea mai lenta decat un ritm sustinut de mers!
Cei mai multi alergatori sunt ineficienti bio-mecanic, deoarece tehnica de alergare nu este adecvata. Nu isi folosesc eficient partile corpului, astfel ca in timp ce ei ar trebui sa se bucure si sa descopere noi senzatii incep sa aiba dureri fizice.
Stiinta
Cum poti sa alergi repede, eficient dar sa eviti accidentarile?
Sistemele corpului tau, nervos, muscular, osos si cardiovascular, sunt toate implicate in alergare. Aceste sisteme conlucreaza pentru a crea sistemele neuro-muscular si neuro-locomotor.
Miscarile bio-mecanice pot fi imbunatatite prin invatarea de catre corpul si mintea alergatorului a unor patern-uri bio-mecanice corecte.
Cand doresti sa schimbi un tip de miscare in corpul tau, este nevoie sa stochezi in memoria muschilor noua miscare, astfel ca miscarea sa fie repetata fara a te gandi, mai ales cand esti obosit.
Cand efectuezi o miscare corpul trimite mesaje creierului intr-o anumita secventa. Pentru a crea in creierul si in sistemul tau nervos, un patern permanent, trebuie sa repeti aceasta miscare pana cand ea ramane intiparita in creierul si muschii tai.
obiectivul principal al invatarii patern-ului bio-mecanice este exersare miscarii, nu a muschilor;
odata ce miscarea a fost invatata, abia apoi se trece la imbunatatirea performantei in alergare; accidentarile trebuie evitate pe cat posibil;
pasul urmator este stimularea sistemul neuromuscular in procesul de aplicare simultana a patern-urilor bio-mecanice si in imbunatatirea contractiei musculare.
Corectarea tehnicii de alergare
Desi pare greu de aplicat prin simpla citire a unui articol mai jos sunt pasii care trebuie aplicati pentru corectarea tehnicii tale de alergat.
Toti alergatorii profesionisti si de elita alearga pe portiunea anterioara a plantei piciorului.
aterizarea piciorului pe suprafata de alergarePiciorul trebuie sa loveasca suprafata de contact cu partea anterioara a plantei piciorului in pozitie dorsi-flexata, cu degetele orientate inainte, nu in jos, altfel creandu-se efectul de „rupere” a miscarii.
Calcaiul nu trebuie sa atinga suprafata de alergare.
Piciorul in momentul aterizarii pe suprafata de alergare trebuie sa fie usor nu greu, altfel se produce un efect de strangere si frecare la nivelul plantei in contact cu solul.
Genunchiul este usor indoit in momentul contactului cu suprafata de alergat si piciorul aterizeaza sub nivelul centrului de greutate, exact sub solduri.
Gandeste-te la modul de functionare al piciorului similar unei miscari circulare din articulatia soldului.
Aceasta actiune aduce calcaiul in spatele corpului. Muschiul popliteu si muschiul gluteul mare (muschii posteriorului) joaca un rol important in aceasta miscare.
tehnica de alergareCoapsele se misca inainte in urma actiunii muschiului cvadricesp si a flexorilor coapsei, piciorul este intins dupa care cade din nou aterizand pe partea anterioara a plantei piciorului.
Astfel avem un ciclu intreg.
Soldurile si talia trebuie sa fie fixe, fara miscari laterale accentuate.
Spatele trebuie sa fie drept si relaxat, si nu inclinat spre inainte.
Umerii trebuie sa fie relaxati, bratele trebuie indoite la aproximativ 90 de grade, actionarea lor facandu-se din umeri si nu din antebrat.
Continuand miscarea in spate a bratului el trebuie sa ramana flexat la 90 de grade.
Fata anterioara a palmei trebuie sa fie orientata inspre inauntru, nu in jos. Daca preferati sa tineti mana inchisa sub forma de pumn, policele (degetul mare) trebuie sa se odihneasca pe degetul aratator.
Capul trebuie tinut in sus cu privirea indreptata inainte, si nu in jos.
Incearca sa nu fiti concentrati prea mult asupra miscarii. In schimb simtiti miscarea ciclica si constientizati-o in timp ce alergati. Veti simti cand miscarea este corecta.