Sunteti hotarat sa va mutati sau sa investiti intr-o noua locuinta? V-ati planificat un anumit buget si doriti sa investiti intr-un imobil vechi sau intr-o casa noua, la cheie ? Va e teama ca nu veti putea aprecia corect valoarea locuintelor pe piata imobiliara actuala? Aveti intrebari legate de acte? Iata cateva repere despre cum sa va orientati cand vine vorba de ofertele imobiliare.
Anunturi de vanzari imobiliare: agentii imobilare sau pentru ofertele particularilor
Stiti exact ce va doriti: o casa noua la cheie, o locuinta intr-un imobil vechi, un apartament in centrul orasului, la casa sau la bloc, si mai stiti ca pentru asta trebuie sa consultati atent ofertele imobiliare ale agentiilor, dar si anunturile de vanzari imobiliare ale particularilor.
In momentul de fata, trebuie sa stiti, pe langa TVA-ul care se adauga pretului unei locuinte, se va avea in vedere si comisionul agentiei. In general, agentiile din Bucuresti vor cere un comision in jurul a 3%, perceput atat de la vanzator cat si de cumparator. De asemenea, daca doriti sa cumparati un apartament, o casa sau un teren printr-o agentie imobiliara, aceasta va va cere in principiu sa semnati un contract de vizualizare, prin care, in cazul in care nu doriti totusi sa cumparati proprietatea respectiva, dumneavostra si rudele pana la gradul 4 nu o veti putea achizitiona ulterior.
Cu totul altfel stau lucrurile cand vine vorba de cumpararea unei locuinte, in imobile vechi sau noi, de la particulari. Pretul va fi evident mai redus, conditiile de negociare se schimba si devin mai permisive. Aici insa veti lua in considerare toate actele de vanzare-cumparare pe care va trebui sa le prezentati unui notar. Este vorba de extrasul de carte funciara si de certificatul fiscal. Taxa notariala se va achita de catre cumparator.
Pentru o casa noua la cheie, constructia va trebui realizata in acord cu o societate de constructii. Pentru aceasta, contractul ambelor parti va cuprinde intre altele, pe langa documentele cerute de autoritati, schite si planuri arhitectonice, inspectiile din partea proprietarului, metodele de solutionare a litigiilor si clauzele de arbitraj, termenele de incepere si derulare a contractului si nu in cele din urma valoarea contractului.
Preturile in imobiliare – criteriu de orientare in studierea ofertelor imobiliare din anunturile de vanzari imobiliarelor
Dupa ultimele estimari ale specialistilor in anul 2007, preturile in imobiliare vor mai creste cel putin inca doi ani de zile, in functie si de evolutia pietei comerciale si investitionale din Romania. Astfel, la o prima consultare a site-urilor de anunturi de vanzari imobiliare, se pot observa diferentele de pret dintre ofertele imobiliare noi si vechi: cresteri semnificative, lunar, in mod special la locuintele din imobile vechi. In ceea ce priveste casele noi la cheie, oferta este mult mai variata. In functie de materialul folosit, preturile se adapteaza conform alegerii dumneavostra. Pentru o constructie din lemn, de exemplu, cu fundatie, structura de rezistenta etc, preturile pot fi mult mai scazute decat cele din materialele de constructie obisnuite ; caramida, beton etc. Totul depinde de bugetul pe care l-ati alocat investitiei !
V-ati decis sa va cumparati apartamentul, casa sau terenul visat? Nu uitati sa va puneti la punct certificatul de urbanism, unde veti avea toate detaliile cu privire la proprietatea dumneavostra.