Care sunt lucrurile pe care nu trebuie sa le cureti niciodata cu bicarbonat de sodiu?

Bicarbonatul de sodiu, cunoscut si sub numele de bicarbonat de sodium, este un produs de uz casnic versatil si eficient pentru multe sarcini. Cu toate acestea, este esential sa fii constient de limitele sale pentru a evita deteriorarea anumitor suprafete. In acest articol, vom explora utilizarile inteligente ale bicarbonatului de sodiu, subliniind in acelasi timp suprafetele pe care este mai bine sa le eviti prin curatarea cu aceasta pulbere alba.

Utilizari inteligente ale bicarbonatului de sodiu

Plitele de gatit si cabinele de dus

Bicarbonatul de sodiu este un aliat formidabil pentru a face sa straluceasca plitele si pentru a indeparta reziduurile incapatanate din cabina de dus. Pur si simplu amesteca putin bicarbonat de sodiu cu apa pentru a obtine o pasta de curatare eficienta.

Argintarie

Daca ai tacamuri sau bijuterii de argint patate, bicarbonatul de sodiu le poate reda stralucirea. Cu toate acestea, ai grija sa nu il folosesti pe piese vechi pentru a nu le indeparta patina.

Aluminiu

Bicarbonatul de sodiu este ideal pentru a curata oalele si tigaile din aluminiu. Asigura-te doar ca le clatesti bine dupa utilizare pentru a preveni oxidarea si decolorarea.

Par

Ca sampon ocazional, bicarbonatul de sodiu poate ajuta la degresarea parului vopsit sau cu reflexii. Este, de asemenea, eficient pentru curatarea scalpului. Cu toate acestea, utilizarea frecventa poate lasa parul uscat.

Citeste si:  De ce ai nevoie de rafturi inox?

Suprafetele de evitat

Desi bicarbonatul de sodiu este un produs de curatare versatil, exista unele suprafete care nu tolereaza utilizarea sa. Iata care sunt suprafetele care trebuie evitate.

Lemnul

Evita sa folosesti bicarbonatul de sodiu pe mobila si obiectele din lemn, mai ales daca acestea sunt nefinisate sau lacuite. Acest praf abraziv ar putea deteriora stratul de etansare.

Marmura

Bicarbonatul de sodiu poate zgaria suprafata marmurei in timp si poate deteriora stratul protector natural. Prefera solutii mai blande, cum ar fi sapunul negru sau sapunul de Marsilia pentru intretinerea marmurei.

Aur si argint

Desi poate reda stralucirea argintariei, bicarbonatul de sodiu nu este potrivit pentru tacamurile si bijuteriile din aur si argint vechi, deoarece le poate altera aspectul. In schimb, opteaza pentru solutii mai blande, cum ar fi lamaia sau otetul alb.

Ceramica si portelan

Ceramica si portelanul sunt sensibile la zgarieturi. Evita sa folosesti bicarbonat de sodiu pe aceste suprafete pentru a nu le deteriora aspectul.

Sticla

Bicarbonatul de sodiu poate zgaria sticla, facand curatarea ferestrelor si mai dificila. Foloseste otet alb pentru o curatare fara dungi.