Rezumat:
Recunoastem acest lucru, etichetele produselor de infrumusetare nu sunt intotdeauna usor de descifrat. Pentru a afla cu ce te dai pe fata in fiecare dimineata si ce sunt parabenii si silicoanele, citeste randurile de mai jos!
Producatorii de produse cosmetice sunt supusi unor reglementari stricte, in primul rand in ceea ce priveste compozitia produselor lor, dar si etichetarea acestora. De exemplu, este obligatoriu ca eticheta sa mentioneze functia produsului si eventualele precautii de utilizare, greutatea sau volumul acestuia, precum si data de conservare dupa deschidere (indicata de un borcan deschis insotit de un numar, „12M” pentru 12 luni, de exemplu). Ingredientele trebuie enumerate in ordinea descrescatoare a volumului lor in produsul finit: acesta este motivul pentru care termenul „Aqua” este adesea enumerat primul, deoarece majoritatea cremelor sunt compuse din apa, in timp ce ingredientele active evidentiate in campaniile de lansare pot ajunge la sfarsitul listei deoarece sunt prezente in cantitati mici (ceea ce nu inseamna ca nu sunt eficiente – toate sunt testate, desigur). Bine de stiut: denumirile substantelor chimice sunt date in limba engleza, in timp ce numele produselor naturale (cum ar fi apa) sunt date in limba latina.
Parabeni
Parabenii sunt conservanti chimici care au fost utilizati in produsele cosmetice inca din anii 1920 pentru proprietatile lor de conservare. Utilizarea lor este periodic pusa sub semnul intrebarii, desi nocivitatea lor pentru sanatate nu a fost niciodata demonstrata cu adevarat. Cu toate acestea, multi experti cred ca este mai bine sa se evite utilizarea parabenilor cu lant lung.
Pentru a le recunoaste pe etichete, cautati cuvinte -zoat, cum ar fi parahidroxibenzoat, sau cuvinte care includ „paraben”, cum ar fi butilparaben, propilparaben, butilparaben de sodiu, propilparaben de sodiu, butilparabe de potasiu si propilparaben de potasiu.
Silicon
Apreciate pentru calitatile lor senzoriale si proprietatile lor hidrofobe, siliconul nu este niciodata mentionat ca atare pe etichete. Pentru a-l recunoaste, cautati cuvintele -cone, -one sau -xane.
Ce este in neregula cu ei? Desi, in general, sunt considerati siguri pentru utilizarea in cosmetica, unii siliconi (in special ciclotetrasiloxanul sau siliconul D4) sunt suspectati de a fi perturbatori endocrini. Acesta este motivul pentru care siliconul D4 a fost interzis in produsele cosmetice incepand cu 1 ianuarie 2022, in timp ce utilizarea D5 (Ciclopentasiloxan) si D6 (Ciclohexasiloxan) va fi limitata si foarte reglementata in anii urmatori. Din punct de vedere ecologic, siliconul este criticat pentru faptul ca nu este foarte biodegradabil (ceea ce explica de ce sunt exclusi de facto din formularea produselor care poarta eticheta ecologica).
Sulfatii
Sulfatii, inclusiv celebrul SLS (sodium lauryl sulphate), sunt agenti tensioactivi care ajuta formulele cosmetice (in special sampoanele si gelurile de dus) sa faca spuma si sa isi optimizeze puterea de spalare.
Acestea pot fi insa iritante pentru piele. Acesta este motivul pentru care sunt utilizate din ce in ce mai rar in produsele de infrumusetare si inlocuite cu agenti tensioactivi mai blanzi.
Ftalati
Derivati din acidul ftalic, ftalatii – utilizati in special in anumite produse pentru par pentru a face parul mai suplu sau mai stralucitor – sunt acuzati ca sunt alergeni, toxici si chiar perturbatori endocrini, ceea ce explica de ce un singur ftalat este inca autorizat in Europa: dimetilftalatul (INCI: Dimetilftalat sau DPE).
Sarurile de aluminiu
Sarurile de aluminiu nu au echivalent in lupta impotriva transpiratiei si a mirosurilor asociate si sunt usor de identificat in compozitia antiperspirantelor, deoarece cuvantul aluminiu apare in lista ingredientelor.
Sarurile de aluminiu au fost invinuite de mult timp ca favorizeaza aparitia cancerului de san, desi aceasta legatura nu a fost niciodata dovedita. In 2011, ASNM (Agence nationale de sécurité du médicament et des produits de santé) a concluzionat ca „pe baza datelor disponibile in prezent, expunerea la aluminiu prin piele nu poate fi considerata ca prezentand un risc cancerigen”.
Formaldehida
Substanta chimica utilizata la fabricarea adezivilor, rasinilor si vopselelor, formaldehida este utilizata de mult timp in formularea lacurilor de unghii pentru proprietatile sale de intarire (denumire INCI: formaldehida).
Problema este ca acest derivat al formaldehidei a fost clasificat drept cancerigen (categoria 1B) si sensibilizant cutanat (categoria 1) in Regulamentul CE 2022/1181 din 8 iulie 2022 (care a intrat in vigoare la 31 iulie 2024 pentru produsele introduse pe piata in Uniunea Europeana). Utilizarea sa ca atare in produsele cosmetice este interzisa. Anumiti agenti de eliberare a formaldehidei sunt utilizati atat in produsele cosmetice care se lasa cat si in cele care se clatesc (pentru a asigura conservarea acestora) si trebuie sa poarte pe eticheta avertismentul „contine formaldehida” ori de cate ori concentratia de formaldehida in produsul finit depaseste 0,05%.
Sursa: https://www.marieclaire.fr/,comment-lire-et-comprendre-les-etiquettes-des-produits-de-beaute,727090.asp