Cercetatorii de la Ohio State University au descoperit ca dietele bogate in beta-caroten poate avea efecte negative. Beta-carotenul este de fapt un pigment rosu-portocaliu antioxidant care se gaseste din abundenta in fructe si legume. Acest antioxidant se numeste provitamina A, deoarece acesta este transformat in organism in vitamina A, care are mai multe roluri, cum ar fi in viziune, integritatea pielii, imunitatea etc Dupa absorbtia acestuia in intestin, beta-carotenul se clived in doua molecule de vitamina A.
Cu toate acestea, atunci cand organismul are suficient de vitamina A, formarea de noi molecule este inhibata. Deci, exista mecanisme care impiedica hipervitaminoza A. In plus, carotenul in exces sunt stocate in tesuturile grase ale organismului. Trebuie remarcat faptul ca excesul de beta-caroten provoca, de asemenea, modificari de culoare portocalie a pielii, care este reversibila. Beta-carotenul este despicat in doua moduri, simetrice si asimetrice. Cand despicat simetric aceasta face doua molecule de retina, care sunt apoi convertite in retinol (vitamina A) si de acid retinoic. Decolteu asimetric de beta-caroten duce la formarea a doua produse asimetrice, apocarotenal. Clivaj asimetric determina o scadere in acid retinoic.
Oamenii de stiinta cred ca prea mult beta-caroten poate duce la efecte negative asupra sanatatii. Aceasta constatare se poate explica rezultatul unui studiu anterior, in care pacientii cu suplimentarea de beta-caroten dezvoltat cancer pulmonar. Apoi, sa constatat ca beta-carotenul in suplimentarea fumatori creste riscul de cancer pulmonar.
Chiar daca concluziile finale de cercetare nu sunt inca disponibile, oamenii de stiinta recomanda un consum moderat de beta-caroten. Ceea ce cercetatorii acum scop este de a vedea daca aceste substante care actioneaza ca antivitamin A sunt determinate de factorii de mediu. Se pare ca aceste medicamente blocheaza actiunea vitaminei A si perturba metabolismul intreg.
Harrison si colegii sai, Robert Curley, profesor de chimie medicamente si farmacognozie, si Steven Schwartz, profesor de stiinta alimentelor si tehnologie, atat la nivel de Stat din Ohio, au creat molecule sintetice, care imita derivate de beta-caroten. Din cele 11 molecule sintetice, create, 5 functionat ca inhibitori de vitamina A. Ei au descoperit ca aceste molecule nu activa receptorii de acid retinoic, la fel ca vitamina A, ci mai degraba sa le inhiba. Prin urmare, aceste molecule actioneaza ca antagonisti de vitamina A. Studiile anterioare au sugerat faptul ca poluarea si fumatul poate duce la cresterea productiei de acesti compusi. Earl Harrison, profesor Distinsi lui Dean de Nutritie Umana de la Ohio autor de stat si principal al studiului, a declarat ca aceste componente se gasesc in produsele alimentare si poate reprezenta latura negativa a beta-caroten. El a adaugat ca mai multe studii sunt necesare pentru a certifica originea clara a acestor substante.