Rezumat:
Nivelul de stres creste invariabil atunci cand cuplul incepe sa suspecteze probleme de infertilitate si culmineaza cu momentul in care partenerii se prezinta pentru efectuarea unor teste de fertilitate. Este greu de acceptat posibilitatea ca unul sau ambii parteneri pot suferi de infertilitate, iar un astfel de diagnostic, odata pus, inseamna inceputul unui calvar care se incheie cu rezultate pozitive imediate doar in jumatate din cazuri.
Ce inseamna testul de fertilitate?
Testele de fertilitate sunt acele teste care se efectueaza in momentul in care medicul suspecteaza ca unul sau ambii parteneri ar putea avea probleme de fertilitate. Medicii de specialitate recomanda in general efectuarea unor astfel de teste doar dupa o durata prelungita in care cuplul incearca activ sa conceapa fara un rezultat pozitiv.
Aceste teste sunt de mai multe feluri, de la cele noninvazive si nondureroase pentru barbati, la o serie de teste ce pot fi usor traumatizante pentru femei. Este necesar de retinut totusi cat de importante sunt aceste teste in determinarea drumului care trebuie urmat pentru o sarcina sanatoasa dusa pana la termen fara probleme.
Anxietatea si testele de fertilitate
Anxietatea este o reactie normala in fata unor teste care pot determina viitorul vietii de cuplu si intemeierea unei familii, dar trebuie subliniat faptul ca in momentul actual exista numeroase solutii si tratamente pentru infertilitate, astfel ca un diagnostic negativ nu inseamna neaparat imposibilitatea cuplului de a concepe pe viitor.
Este important ca pacientul sa inteleaga mai intai motivul pentru care testul este recomandat si repercursiunile unui posibil diagnostic de infertilitate. In acest sens, se pot adresa o serie de intrebari medicului care face trimiterea sau medicului specialist.
O mare parte din motivul pentru care apare anxietatea este necunoscutul, iar aceasta definitie este aplicabila si in cazul anxietatii provocate de nevoia de a realiza teste de fertilitate. Pentru a controla si domina aceasta reactie naturala se recomanda punerea cat mai multor intrebari pana cand intreaga procedura este absolut clara.
- De ce trebuie facut testul de fertilitate? Care sunt costurile?
- Cum se desfasoara acest test? Este dureros? Exista riscuri? Care este durata testului?
- Este permisa compania partenerului in timpul testului?
- Care este perioada de asteptare pana la primirea rezultatelor?
Acestea sunt doar cateva exemple de intrebari ce pot fi puse pentru a intelege cat mai clar intreaga situatie, insa pacientii nu trebuie sa ezite niciodata in a pune orice tip de intrebare medicului, oricat de ridicola ar parea. Comunicarea este una dintre cele mai importante aspecte ale relatiei medic-pacient.
Un alt aspect important care contribuie la starea de neliniste cu care se confrunta cei mai multi pacienti inainte de a fi nevoiti sa se prezinte pentru un test de fertilitate este ideea gresita cu un rezultat prost inseamna ca nu pot avea copii. Ideal este ca imediat ce s-a primit trimiterea pentru efectuarea unor astfel de teste, pacientul sa se informeze pe internet sau citind literatura de specialitate in ceea ce priveste numarul de solutii disponibile in cazul problemelor de infertilitate. Astfel, acestia se pot pregati preventiv pentru orice tip de rezultat, cu garantia faptului ca exista numeroase solutii chiar si in cazurile de infertilitate la un partener sau la ambii.