Daca nu am avut varicela cand am fost copil, pot lua infectia acum cand sunt adult?

istock_000044200266_large_cutDa. Desi cele mai multe cazuri de varicela apar inainte de varsta de 10 ani, adultii care nu au contractat infectia sunt inca în pericol.

Poate fi varicela mai severa la adulti?

Cei mai multi oameni au avut varicela la varste fragede, dar simptomele pot fi mai severe in randul persoanelor care se infecteaza la o varsta mai inaintata. Acestea includ pierderea poftei de mancare, febra, dureri de cap, oboseala si eruptii. Aceste simptome isi pun amprenta mai sever pe persoanele in varsta.

Ce este zona zoster, si cum este ea diferita fata de varicela?

Zona zoster, de asemenea, cunoscut sub numele de zoster sau herpes zoster, este o eruptie dureroasa a pielii cauzate de acelasi virus responsabil de varicela: virusul varicelo-zosterian. Chiar daca ati avut varicela in trecut, se poate contracta in continuare zona zoster. Asta pentru ca virusul varicelei ramane in organism, aflat in stare latenta in radacinile nervilor, si se poate reactiva ani mai tarziu. Nu este clar de ce virusul se trezeste – la unele persoane si la altele nu – dar cercetatorii cred ca virusul este declansat ca sistemul imunitar slabit cu varsta sau in conditii de stres.

Citeste si:  Biotina, vitamina B8

Aproximativ 1 din 3 persoane din SUA este afectat de zona zoster, la un moment dat in viata lor, iar majoritatea cazurilor apar la barbati si femei de 60 de ani si mai in varsta.

Herpesul zoster este mai putin mai contagios decat varicela si nu poate fi transmis de la o persoana la alta. Cu toate acestea, virusul varicelo-zosterian se poate raspandi de la o persoana cu zona zoster la cineva care nu a avut varicela. Nefericitul beneficiar ar putea dezvolta varicela, dar nu zona zoster.

Cat timp este contagioasa o persoana cu varicela sau zona zoster?

Infectia poate dura de la 10 la 21 de zile pentru a se dezvolta, dupa expunerea la cineva cu varicela sau zona zoster. Persoanele cu varicela sunt contagioase cateva zile inainte de aparitia erutiei cutanate si raman asa pana cand toate blistere lor au prins crusta. O persoana cu zona zoster, pe de alta parte, poate raspandi infectia , in timp ce eruptia de piele are inca vezicule. Ea nu este contagioasa inainte de a aparitia veziculelor, si nu mai este contagioasa o data ce eruptiile cutanate incep sa prinda crusta.

Care este cel mai bun mod de a preveni varicela si zona zoster?

Pentru a evita varicela, la Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) se recomanda doua doze de vaccin pentru varicela – care este 98% eficient – pentru copii, adolescenti si adulti care nu au avut varicela. Adultii care nu au avut boala si sunt in contact apropiat cu copii mici, care sunt susceptibili de a fi infectati, ar trebui sa ia in considerare vaccinarea. Copiii trebuie sa primeasca prima doza atunci cand acestia au intre 12 luni si 15 luni, si a doua doza atunci cand sunt de 4 ani sau 6 ani. SUA a inceput vaccinarile in 1995.

Citeste si:  Acidul pantotenic, vitamina B5

Exista, de asemenea, un vaccin zona zoster. ZOSTAVAX este recomandat pentru persoane de varsta 60 si mai in varsta, deoarece acestia sunt cei mai vulnerabili la infectii. In prezent, CDC nu are o recomandare pentru vaccinul la persoanele de 50-59 ani, dar Food and Drug Administration a aprobat vaccinarea si pentru aceasta grupa de varsta.. Potrivit CDC, ratele de vaccinare pentru zona zoster in randul adultilor sunt mici, dar a existat o crestere de 16% la persoanele de varsta 60 si mai in varsta, care au fost imunizate în 2011. In timp ce vaccinul nu va poate proteja complet de un meci cu zona zoster, acesta poate face eruptiile cutanate mai putin dureroase si ajuta la o vindecare mai rapida.