Știm cu toții proverbul: ,,nu lăsa pe mâine ce poți face azi”, iar acesta se aplică foarte bine și când vorbim despre sănătatea organismului nostru. Într-adevăr, sistemul uman are posibilitatea de a se vindeca și singur atunci când apar afecțiuni ușoare cum ar fi o răceală sau o tăietură efectuată din neatenție, însă, în cazul danturii noastre, lucrurile stau puțin diferit.
Este foarte important să prevenim problemele legate de dinți, printre cele mai comune numărându-se cariile iar soluțiile sunt multiple: trecerea la o alimentație mai sănătoasă, fără prea multe zaharuri și carbogazoase, păstrarea unei igiene orale corespunzătoare sau evitarea anumitor alimente ce pot deteriora smalțul dinților sau pot rezulta în afecțiuni mult mai grave, care vor necesita procese mai lungi de corectare.
Placa bacteriană este cauza principală care dă naștere la astfel de probleme. Aceasta se ascunde în majoritatea timpului în locurile greu accesibile periuței de dinți, de aceea, o igienizare completă a dinților ce include și ața dentară sau apa de gură este cea mai bună soluție pentru a preveni depunerea plăcii bacteriene și evitarea unor afecțiuni mai grave precum dificulăți la respirație, boli cardiace sau chiar diabetul.
Dr. Andreea Jianu, medic specialist ortodonție din cadrul clinicii Unique Smile Sibiu, ne ajută să evităm astfel de probleme printr-o serie de recomandări atât pentru adulți cât și pentru copii:
- Igienizează-ți dantura cât mai des și cât mai atent! Ai posibilitatea de a evita o mulțime de surprize nedorite din moment ce ai grijă să îți periezi dinții de minim 2 ori pe zi, acordând atenție și răbdare acestui proces. O igienizare corectă a dinților presupune așezarea periuței la un unghi de 45 de grade față de dantură și efectuarea unor mișcări scurte și circulare ale periuței pe care îți recomandăm să o folosești nu mai mult de 3 luni!
- Periuța de dinți nu face toată treaba! Iar ața dentară vine în ajutorul tău pentru a te asigura că ai îndepărtat resturile de mâncare din locurile în care periuța dentară nu a putut ajunge, evitând astfel depunerea tartrului pe dinți și protejarea maximă a smalțului. Întregul proces poate fi finalizat prin clătirea cavității bucale cu apă de gură, pentru rezultate ce vor ieși în evidență și o respirație fresh!
- Evită depunerea resturilor alimentare după mese. Cum? E simplu – clătește-ți gura cu apă sau orice alt lichid după finalizarea mesei sau a unei gustări iar astfel vei elimina o cantitate de depuneri de placă de pe suprafața dinților.
- Nu folosi periuța până la deteriorare. Nu este o noutate că aceeași periuță de dinți nu ar trebui folosită la nesfârșit. Odată cu trecerea timpului, perii se tocesc iar eficiența periuței scade. De asemenea, dacă ai folosit periuța pe perioada unei răceli sau unei alte afecțiuni, este de asemenea indicată achiziționarea unei periuțe noi.
- Nu uita de consumul zilnic de lichide recomandat. Apa reprezintă elementul esențial pentru buna funcționare a organismului iar același lucru este valabil și referitor la sănătatea cavității orale. Un consum minim de 2 litri de apa pe zi permite producerea cantității necesare de salivă care va ține piept bacteriilor!
Când vine vorba de cei mici, recomandarea noastră ar fi să le oferi o educație cu privire la cum să își igienizeze corespunzător dinții, pentru a evita încă de la o vârstă delicată apariția unor afecțiuni dentare și pentru a beneficia de o dantură definitivă sănătoasă și estetică!
Prin urmare, sfatul nostru este să elimini orice obiect ce poate fi ros sau mestecat pe timpul nopții din gura bebelușului deoarece acest tip de obiecte permit apariția microbilor și creșterea inegală a dinților de lapte.
Conturarea unei perspective prietenoase cu privire la medicul stomatolog te va ajuta de asemenea să-i oferi celui mic oportunitatea de a avea dinți puternici și un zâmbet imaculat, în special dacă acesta este învățat cu vizite regulate la cabinetul dentar.
De la câți ani poate efectua cel mic procesul de igieniazare de unul singur? Ideal ar fi ca vârsta de începere a acestui proces în mod individual să fie de 3 ani, iar după împlinirea vârstei de 7 ani, dinții de lapte vor fi înlocuiți de cei definitivi. Așadar, cel mic trebuie să cunoască și să se familiarizeze cu metodele importante de igienă dentară și folosirea tuturor produselor pentru o curățare cât mai corectă și un zâmbet luminos!
Indiferent de vârstă, regulile de igienă dentară sunt aceleași și trebuie respectate pentru evitarea unor surprize neplăcute pe viitor! O relație de prietenie cu medicul stomatolog din cadrul unei clinici dentare, cum ar fi cea din Sibiu, va face posibilă obținerea rezultatelor dorite pentru o perioadă lungă de timp!