Disfunctie erectila (impotenta) – cauze simptome si tratament

tratamente-disfunctie-erectilaImpotenta (de asemenea cunoscut ca o disfunctie erectila) este o boala care afecteaza 1 din 10 pacienti de sex masculin. Desi este o boala tratabila, numai 10% dintre toti pacientii care prezinta aceasta problema s-au solicitat ajutor medical. Tratarea impotentei este un proces foarte important care nu ar trebui sa fie evitat!

Ce este impotenta?

Impotenta, de asemenea, numita disfunctie erectila, este incapacitatea persistenta de a atinge sau de a mentine o erectie suficient de lunga pentru a avea relatii sexuale. Termenul provine din limba latina, in cazul in care impotentia cuvantul inseamna “lipsa de putere.” Impotenta nu este acelasi ca reducerea sau pierderea dorintei sexuale. Impotenta se refera la incapacitatea de a utiliza penisului pentru actul sexual, chiar daca dorinta si posibilitatea sunt prezente.

Singurul simptom al impotentei este incapacitatea de a atinge sau de a mentine o erectie suficient de lunga pentru a avea relatii sexuale.

Ce cauzeaza impotenta / disfunctia erectila?

Principalii factori care declanseaza disfunctia erectila poate fi, fie fizice sau psihologice. Cauza impotentei in randul tinerilor este, in general, unul psihologic. Cele mai frecvente cauze psihologice ale disfunctiei erectile sunt stresul si anxietatea. Alti factori, cum ar fi conflictului marital, depresie, sau existenta de alte orientari sexuale pot contribui la debutul bolii, de asemenea. Cand oamenii de varsta, cauzele disfunctiei erectile sunt cel mai probabil, de natura organica. Tulburari responsabile pentru cele mai multe cazuri de impotenta sunt diabetul zaharat, ateroscleroza, boli vasculare (artere fie blocate sau valve blocate penisului), leziuni ale coloanei vertebrale, scleroza multipla sau tulburari hormonale. Utilizarea de medicamente pot provoca, de asemenea, aparitia disfunctiei erectile. Cele mai frecvente medicamente care sunt cunoscute de a provoca impotenta sunt medicamente antihipertensive si antidepresive psihoactive. Propecia, un medicament utilizat pentru combaterea caderii parului, a fost, de asemenea legat de disfunctie erectila. Propecia mai multe procese au fost depuse de catre victimele care solicita disfunctie erectila severa, ca un rezultat de a lua droguri. Alti factori care declanseaza disfunctie erectila sunt fumatul si consumul de alcool.

Citeste si:  Ce rol pot juca celulele stem in mentinerea sanatatii umane?

Diagnosticarea impotenta

Diagnosticul de impotenta se poate face de catre medic, dupa efectuarea testelor specifice. In cazul in care consultarea fizic arata ca testiculele sunt mai mici decat in ??mod normal, medicul poate recomanda testarea doza de testosteron seric. Prin acest test, medicul poate stabili daca disfunctia erectila este cauzata de o disfunctie hormonala sau nu. O alta metoda de diagnostic este indicele international a functiei erectile: acesta este un chestionar cu 15 intrebari pe care pacientul trebuie sa raspunda. Bazat pe answerss ale pacientilor, pjysician poate determina severitatea de impotenta. In unele cazuri, o procedura de ultrasunete, care masoara fluxul de sange la nivelul penisului poate fi, de asemenea, utilizat. Un alt tip de investigatie, numit angiografie, poate ajuta la detectarea prezentei unui vas de sange blocat in penis. Angiografia este un tip special de raze X procedura care foloseste injectarea unei substante de contrast, in scopul de a imbunatati imaginea. Teste neurologice a evalua problemele de transport nervoase din creier. In cazul in care medicul suspecteaza ca unul dintre medicamentele administrate ar putea fi cauza de impotenta, el poate inlocui ca medicament special cu ceva similar.

Tratarea impotentei / disfunctiei erectile

Tipul de tratament recomandat va depinde de cauza impotentei. Exista doua optiuni, una fiind de tratament psihologic si alte medicamente fiind. De droguri de tratament bazat pe Sidenafil citrat (cunoscut mai bine ca Viagra), este una dintre cele mai populare. Barbatii ale caror impotenta este cauzata de deficiente hormonale, pot beneficia de hormoni sintetici. Hormoni sintetici sunt prescrise doar dupa testarea nivelului de hormoni. In general, cei care au un istoric de cancer de prostata nu primesc injectii cu hormoni sau de pastile, deoarece hormonii masculini pot creste cresterea celulelor canceroase. In unele cazuri, chirurgie vasculara, poate fi necesara pentru a ajuta la cresterea fluxului de sange penisului. In cazul in care impotenta este cauzata de unele cauze psihologice, terapie de cuplu poate fi foarte util.