Meningita este o infectie a meningelor care invelesc creierul si maduva spinarii. Atunci cand aceste meninge sunt inflamate celulele creierului primesc mai putin oxigen.
Cele mai frecvente simptome ale meningitei sunt durerile de cap dese si persistente, febra, voma, dureri de gat, convulsii si confuzie.
Unele persoane au prezentat si alte simptome precum eruptii cutanate, sensibilitate a ochilor la lumina puternica si oboseala, momente de ameteala si dureri musculare. Adultii pot prezenta simptome de meningita diferite fata de copii sau sugari. Copiii mici care au meningita pot avea simptome asemanatoare gripei sau racelii, pe cand varstnicii pot prezenta doar o durere de cap si febra.
Manifestarile meningitei pot fi diferite pentru fiecare pacient in parte, insa, daca simtiti unul sau mai multe semne din cele descrise mai sus, nu ezitati sa mergeti la medic pentru o consultatie de specialitate.
Simptomele meningitei pot aparea brusc, sau in cateva zile, iar in cazul meningitei care apare dupa oreion, semnele se pot simti chiar dupa cateva saptamani.
Microorganismele care sunt cauza meningitei se pot transmite de la o persoana la alta prin tuse sau stranut, la nastere de la mama la fat, sau se pot lua de la insecte si rozatoare.
Daca prezentati semne de meningita severa precum febra mare sau convulsii se recomanda apelarea la serviciul de urgenta. Daca stiti ca ati fost expusi la factori ce determina meningita mergeti la medic pentru consult. E bine de stiut ca antibioticele pot preveni dezvoltarea meningitei.