Cum alegem un fier de calcat

Greutate, aburi, sistem anti-calcar…pe langa pret, numeroase sunt criteriile de care trebuie sa tinem cont in alegerea unui fier de calcat. Vi le spunem noi chiar acum.

Greutate. Calcatul nu se numara printre activitatile noastre favorite. De aceea, trebuie sa tinem cont de greutatea fierului de calcat. Un fier de calcat usor va fi mai usor de manevrat si nu vei obosi atat de usor daca il folosesti spre deosebire de un fier de calcat mai greu. Cele mai usoare fiare de calcat de pe piata au 1,3 -1,5 kilograme.

Debitul de aburi. Umezind piesele vestimentare pe care le calci, aburii sunt excelenti pentru pliuri. Exprimati in grame/minut, aburii (intre 20-50 de grame pentru majoritatea din modele), debitul de aburi reprezinta cantitatea de apa transformata pe minut. Cu cat aceasta cifra este mai ridicata, cu atat mai multi aburi va avea fierul de calcat. Unele fiare de calcat mai noi vin cu functia pressing care dubleaza capacitatea. O optiune de luat in considerare daca calci des sau daca iti doresti rezultate perfecte.

Puterea. Daca folosesti zilnic fierul de calcat atunci trebuie sa ai in vedere o putere cuprinsa intre 2200-2400watt pentru ca fierul de calcat sa se incalzeasca rapid si ca aburii sa fie suficient de eficienti. Fiind mai reactiv, fierul de calcat va consuma mai putina energie.

Citeste si:  De ce sa alegi o friteuza cu aer, fara ulei?

Talpa. Tipul de talpa cu care este dotat fierul de calcat este deosebit de important deoarece aceasta este suprafata care vine in contact cu piesa vestimentara pe care vrei sa o calci. Placa principala a acesteia este realizata din aluminiu, un material bun conducator de caldura, aceasta fiind invelita cu materialul propriu-zis care va intra in contact cu haina calcata. Talpa ceramica ramane una din cele mai rezistente de pe piata la momentul actual. Si cele din safir sunt bune insa sunt mai putin intalnite la noi in tara.