Unitatile alimentare trebuie sa le garanteze clientilor ca le ofera alimente sanatoase, care nu le afecteaza organismul si nu produc imbolnaviri. In afara termenelor de garantie afisate la vedere, consumatorii au nevoie sa stie ca furnizorul lor de hrana poseda certificare ISO 22000.
Te duci la aprozar? Nu-i asa ca ti-ar placea sa ai certitudinea ca pentru produsele pe care le cumperi nu s-au folosit substante interzise care fac mai mult rau decat bine? Daca unitatea ce vinde legume-fructe poseda certificarea respectiva, te poti linisti, fiindca verifica atent sursele de aprovizionare.
Multa vreme cumparatorii credeau ca o alimentatie bazata pe legume si fructe este mult mai sanatoasa decat consumul excesiv de carne si de lactate. In prezent, ei se indoiesc de acest lucru din cauza insecticidelor si a tuturor substantelor care ajuta ca fructele si legumele sa ajunga la maturitate si sa nu fie afectate de boli si de daunatori.
De la supermarket ai posibilitatea sa alegi legume si fructe bio, chiar daca pretul lor este mai mare. Te vei confrunta cu aceeasi dilema, daca nu vezi afisat certificatul sigurantei alimentelor in unitatea respectiva. Au mai patit-o si altii cu produse „bio, naturale, facute in casa”. Unii au descoperit ca la Targurile de Craciun exista vanzatori necinstiti care pretind ca vand bunatati facute in casa din ingrediente proaspete si de fapt erau produse luate din comert si facute industrial.
Certificarea Iso 22 000 va fereste de aceasta pacaleala, fiindca determina in primul rand atitudinea onesta a posesorului ei.
In prezent ea poate fi obtinuta la jumatate de pret si oferta este valabila pana la data de 10 octombrie, 2020.
De la aprozar si piata, sa trecem la brutarie! Certificarea de mai sus garanteaza celor care cumpara paine ca:
-graul din care s-a facut faina a fost curat si de calitate premium. Si cerealele pot fi tratate cu substante nocive care fac rau organismului.
-ca se lucreaza in conditii de maxima igiena si sacii cu faina sunt asezati la loc sigur, sa nu intre soarecii in ei. De asemenea este foarte important ca faina sa fie cernuta bine, fiindca am gasit o ata de sac in paine si multa vreme nu am mai putut sa mananc paine.
Acum, stiu ca este greu, dar cei care framanta si coc painea trebuie sa poarte si masca si manusi ca in cazul in care sunt purtatori de covid, sa nu dea mai departe virusul.
Regulile sunt valabile in aceeasi masura si celor care manipuleaza painea.
-masinile si lazile care servesc la manipularea alimentului de baza sunt igienizate dupa fiecare utilizare.
Ce asteptari ai de la un restaurant, o cafenea si o pizzerie care detin certificarea Iso 22 000?
- Ingredientele din care este pregatita hrana sa fie proaspete si de cea mai buna calitate.
- Sub chiuvetele bucatariilor sa existe separatoare de grasime, fiindca toate aceste unitati trebuie sa aiba in vedere si mediul.
Nimeni nu are dreptul sa polueze pamantul si panza freatica. Grasimea transforma un pamant fertil intr-unul inutilizabil pentru mult timp si infunda si canalizarile. Unitatile de alimentatie publica au indatorirea sa gestioneze corect si fumul de la gratare sau de la cuptoare.
- Sala de mese este igienizata la sfarsitul sau inceputul fiecarei zile, ca persoanele care vin la restaurant sa ia masa sa nu fie expuse la infectii sub nicio forma.
- Vesela si tacamurile sunt spalate atent, selectandu-se temperaturi care distrug microbii in masina de spalat vasele.
O certificare iso sporeste increderea celor care o vad si deschide orizontul posesorilor catre noi parteneriate si oporunitati. De pilda o patiserie sau o fabrica de lactate se poate inscrie la licitatii in programul Cornul si laptele si are sanse maxime sa o poata castiga.
Certificarea ISO 22 000 este prioritara pentru unitatile de alimentatie publica si nu se obtin greu. Tot ce au de facut managerii sau patronii care au nevoie de acest document este sa parcurga atent urmatoarele etape:
- Sa intre pe site-ul firmei Certificareiso.ro! Va fi intampinat cu oferat tentanta prin care este anuntat ca pana in octombrie, 2020 certificarile sunt la jumatate de pret.
- Sa se informeze din materialele ample de pe site despre importanta acestei certificari.
- Sa solicite oferta si sa ia legatura cu reprezentantii furnizorului de certificari iso pentru punerea la punct a detaliilor.
- Sa puna la dispozitia firmei Certificareiso.ro documentele necesare si in firmele lor sa realizeze acele schimbari necesare ca increderea partenerilor sa sporeasca.
Pentru certificarea Iso de mai sus nu se fac nenumarate drumuri si nu se achita alte taxe sau comisioane, ci importante sunt actiunile legate de implementarea culturii calitatii si a resposabilitatii.
Cei care vand alimente sunt responsabili fata de oamenii care le cumpara produsele si certificarea ISO 22 000 legifereaza acest lucru.
Pe site-ul firmei care emite certificari veti gasiti si alte tipuri de certificari la fel de importante si actuale care nu trebuie sa va lipseasca din palmares pentru bunul mers al afacerii.
Le fel de importante sunt si certificarea pentru securitatea datelor, certificarea de mediu si cea pentru implementarea culturii calitatii si a securitatii tuturor angajatilor la locul de munca.
Pandemia a determinat scaderea vanzarilor restaurantelor, pizzariilor si cafenelelor, dar certificarea ISO 22 000 va determina clientii sa se razgandeasca.
In ceea ce ma priveste, obisnuiesc sa caut din priviri certificarile iso in restaurantele in care doresc sa mananc si cand le vad expuse, ma asez la masa, fiind multumita pe deplin.
Orice consumator ar trebui sa procedeze asa pentru mai multa siguranta.