In general atunci cand o persoana moare in timp ce se afla in alta tara putem vorbi despre urmatoarele doua situatii:
1. Repatriere – in acest caz o persoana a murit in alta tara decat Romania si vreti ca trupul neinsufletit sa fie adus inapoi in tara pentru a fi inmormantat sau incinerat.
2. Expatriere – aceasta este situatia in care o persoana moare in Romania si vreti ca trupul sau sa fie transferat intr-o alta tara, la fel pentru inmormantare sau pentru incinerare.
Indiferent de situatie o firma de servicii funerare va poate ajuta cu toate formalitatile necesare. Nu toate companiile funerare se ocupa si de repatriere, dar www.funerare-rainbow-dorobantu.ro are o experienta vasta in situatiile amintite mai sus. Mai jos veti gasi cateva considerente importante privind procedura de repatriere a unui corp neinsufletit, iar daca in continuare veti avea neclaritati ne puteti contacta cu incredere la numarul de telefon 0753.30.40.50.
Servicii funerare si repatriere
Daca un prieten sau o ruda moare in strainatate si dumneavoastra va aflati in Romania, ar trebui sa luati legatura cu compania de asigurare de calatorie a persoanei decedate si cu o firma de servicii funerare care va poate ghida ce trebuie sa faceti in continuare. Avand in vedere ca tranferul unei persoane decedate difera foarte mult de la o tara la alta, cel mai bine este sa va adresati institutiilor statului responsabile de repatriere, pentru a face demersurile necesare locale astfel incat defunctul sa fie transferat in Romania. Unele polite de asigurare includ transportul persoanei decedate in tara.
In cazul in care va aflati in calatorie, in strainatate cu o persoana care a murit, ar trebui sa contactati compania de asigurare de calatorie, operatorul de turism de la care ati cumparat vacanta sau ambasada Romaniei in acea tara. In timpul transferului, este bine sa stiti ca puteti calatori in acelasi avion cu persoana decedata, insa in aceasta situatie ar trebui sa discutati cu compania aeriana.
Dupa ce corpul neinsufletit ajunge din nou in Romania, mai departe nu mai exista diferente de costuri funerare fata de o persoana care a murit in tara. De obicei, din cauza cerintelor specifice reglementate de asociatia de transport international pentru persoane defuncte, sicriul folosit pentru transferul persoanei dintr-o tara in alta nu va fi potrivit pentru inmormantare. Cel mai probabil va trebui sa alegeti un alt sicriu. Acesta este motivul pentru care atunci cand cumparati sicriul in care va fi transportat defunctul dintr-o tara in alta, sa nu investiti in cel mai scump.
Inregistrarea unui deces in strainatate
Toate decesele trebuie sa fie inregistrate in conformitate cu procedurile locale, atunci cand moartea survine. Puteti contacta firma de servicii funerare sau Ambasada Romaniei in acel stat pentru a primi sfaturi suplimentare cu privire la procedura de urmat in cazul repatrierii corpului neinsufletit. Cel mai probabil va trebui sa furnizati urmatoarele informatii:
– numele complet
– data nasterii
– numarul pasaportului
– unde si cand a fost eliberat pasaportul
– numele persoanei apropiate defunctului responsabila cu repatrierea
Puteti inregistra decesul si direct in Romania si veti primi un certificat de deces de la autoritatile locale. Pentru obtinerea certificatului de deces in general sunt necesare urmatoarele documente: certificatul de deces local, original (eliberat in tara in care a avut loc decesul), o copie cu poza si pasaportul persoanei decedate, certificatul sau in original, permisiunea de a inregistra decesul ca ruda insarcinata cu acest lucru si eventual anumite traduceri in romana ale unor documente straine legate de decesul persoanei respective.
Servicii funerare si expatrierea
Pentru a transfera un corp neinsufletit din Romania in alta tara trebuie indeplinite anumite conditii. In primul rand decesul trebuie inregistrat in conformitate cu procedurile normale. Apoi este obligatoriu sa notificati medicul legist (este o cerinta legala). Cu exceptia cazului in care exista vreo obiectie religioasa, corpul trebuie sa fie imbalsamat. In cazul in care persoane decedata suferea de o boala extrem de infectioasa exista posibilitatea ca transferul corpului sa nu poata fi efectuat in totalitate. Mai exact, in aceasta situatie corpul se poate incinera, urmand ca cenusa sa poata fi expatriata intr-o urna speciala sau un sicriu simplu. Puteti aranja astfel incat sa puteti calatori impreuna cu trupul neinsufletit sau cu cenusa rezultata in urma incinerarii.
Pentru expatriere cel mai adesea sunt necesare documente precum: certificatul de deces in original, pasaportul persoanei decedate, detalii referitoare la persoana care va receptiona sicriul la destinatie, detalii despre locul in care urmeaza sa aiba loc inmormantarea sau incinerarea. In urma depunerii acestor acte se vor elibera alte documente, cum ar fi: certificat de atestare ca persoana nu a suferit de o boala infectioasa, certificat de imbalsamare, declaratie cu privire la continutul sicriului, certificat de la mediul legist, factura de transport aerian.
Transferul ramasitelor incinerate in strainatate
Majoritatea tarilor au o procedura diferita de transferare a ramasitelor incinerate fata de transferul corpului neinsufletit. Cele mai multe companii aeriene permit transportul urnelor cu cenusa funerara, insa ar trebui sa verificati acest lucru in prealabil. Daca doriti sa transportati personal urna cu cenusa, ar trebui sa luati in considerare urmatoarele aspecte:
– Cenusa trebuie transportata in bagajul de mana, intr-un recipient non-metalic, care poate fi inspectat cu raze x
– Ar trebui sa aveti la dumneavoastra un certificat furnizat de crematoriul unde a avut loc incinerarea, o declaratie sau o justificare pentru care doriti transferul cenusei.
– De asemenea, ar trebui sa faceti o copie a certificatului original de deces si daca este posibil o poza cu persoana decedata.
Inainte sa urcati in avion va trebui sa declarati ceea ce transportati in bagaje si sa prezentati documentele enumerate mai sus. In unele cazuri este posibil sa fie necesar sa platiti o taxa suplimentara de trecere.
Dar daca nu doriti sa transportati dumneavoastra cenusa funerara, atunci firma de servicii funerare poate aranja astfel incat acestea sa fie preluate de catre un curier si transportate pana la cel mai apropiat aeroport. Si in acest caz va trebui sa puneti la dispozitie documentele enumerate mai sus. Retineti ca serviciile de curierat pentru transportul cenusei funerare pot fi mai scumpe fata de taxele pe care le practica in mod normal cu pachetele obisnuite, insa nu este permis ca ramasitele incinerate sa fie expediate prin posta normala. In plus, nu toti curierii sunt dispusi sa transporte ramasite incinerate.
Servicii funerare pentru Bucuresti si Ilfov
Toate lucrurile mentionate mai sus sunt valabile pentru cele mai multe tari, dar exista si exceptii. Daca trebuie sa aranjati o repatriere pentru un cunoscut sau o persoana draga, atunci ne puteti contacta la http://funerare-rainbow-dorobantu.ro/contact/ pentru a obtine informatii suplimentare despre procedura de repatriere.
Dorobantu Funerare Rainbow nu este o firma de servicii funerare care se limiteaza doar la repatriere, ci asigura o gama completa de servicii pe acest segment de piata. Veti gasi in oferta noastra mai multe pachete atent selectionate pentru a veni in intampinarea nevoilor diferitelor persoane indoliate care trebuie sa se ocupe de inmormantarea unei persoane dragi. SC Funerare Rainbow Dorobantu SRL are experienta indelungata in domeniul funerar si isi propune sa ajute familiile indoliate de pe plan local, in Bucuresti si Ilfov. Oferta noastra cuprinde peste 50 de modele de sicrie iar personalul nostru este pregatit pentru a actiona in mod corespunzator unei ceremonii funerare adecvate.
Cauta toate stirile de ultima ora de pe Ghimpele. Vei afla tot ce s-a intamplat astazi in Romania.