Ce semnificatie au culorile hainelor tale?

haineHainele sunt ca o a doua piele, iar cand porti culoarea preferata, cu siguranta te simti bine in pielea ta. Te-ai gandit vreodata ca acele culori pe care le porti in outfit-ul tau pot transmite un mesaj?

Unul dintre cele mai frecvente exemple de simbolistica a culorilor in imbracaminte este obiceiul de a folosi roz pentru hainele fetelor si albastru pentru baieti. Aceasta traditie a aparut in secolul XX-lea, initial avand un sens total diferit. Deoarece se credea ca rozul este o culoare mai puternica, acesta era cel mai potrivit pentru baieti, iar albastrul era privit ca o coloare mai delicata si mai potrivita pentru imbracamintea fetelor.

In zilele noastre, Belgia inca pastreaza sensul initial al traditiei: rozul pentru baieti si albastrul pentru fete.

Exista numeroase semnificatii pentru culorile hainelor in intreaga lume. De exemplu, culorile purtate la ceremoniile de nunta sau inmormantare difera de la o zona la alta.

 

In Romania si in majoritatea tarilor europene, albul este culoarea traditionala pentru rochia de mireasa pentru ca este condiserata o culoare ce simbolizeaza puritatea si inocenta. Mai mult de atat, albul este des intalnit si in tinutele zilnice, de la camasi albe de dama pana la imbracamintea casual sau sport barbateasca.

Pe de alta parte, in Asia albul este considerat culoarea mortii. Acest lucru rezulta din credinta ca moartea este vazuta ca un nou inceput si reprezinta puritatea pe care defunctul o aduce in viata urmatoare. La polul opus, miresele din Japonia, India si China poarta rosu in ceremoniile traditionale de nunta.

Citeste si:  3 trucuri pentru a nu te mai ingrijora cu privire la parerea celor din jurul tau

Albul este, de asemenea, asociat cu moartea in India, unde vaduvele poarta alb. In ceea ce priveste nuntile, sariurile rosii sau roz sunt cele mai populare culori pentru mirese.
Dupa cum suntem obisnuiti, negrul simbolizeaza moartea si este culoarea traditionala pentru doliu in culturile occidentale. Imbracamintea neagra este asociata cu forte puternice in multe parti ale lumii: raul si binele.  Negrul este asociat cu mule personaje negative fiind un reprezentant desavarsit al vrajitoriei.

Cu toate acestea, negrul este folosit deseori in vestimentatia moderna, reprezentand eleganta si seriozitate. Aceasta culoare este folosita de cele mai multe ori in tinutele office sau pentru ocaziile speciale, cum ar fi costumele de barbati pentru evenimente sau ceremonii.

In Romania, dupa cum am mentionat si la inceputul acestui articol, culoarea cu cea mai multa insemnatate este albul pe care il intalnim la rochiile de mireasa. Aceasta traditie a fost respectata de sute de ani si este un criteriu chiar si in zilele noastre.

Cat despre restul culorilor, vestimentatia romaneasca se bucura de o multime de oportunitati din acest punct de vedere. De exemplu, producatorul de camasi romanesti Condra iti pune la dipozitie o gama larga de produse bazate pe o paleta diversificata de culori, ideale pentru un outfit plin de viata.